Filosofia:paradoksi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

paradoksi

paradoksi
Määritelmä näennäisesti loogiselta tuntuva ajatus tai väite, joka kuitenkin johtaa epäloogiseen tai mahdottomaan lopputulokseen
Selite Paradoksi on väite, joka näyttää olevan yhtä aikaa sekä tosi että epätosi. Yksinkertaisin esimerkki on "Tämä väite on epätosi" tai valehtelijan paradoksi, joka kuuluu: "Kaikki mitä sanon on valhetta". Paradokseja on käytetty paljon filosofiassa antiikista lähtien, sillä ne paljastavat käsitejärjestelmiemme aukkoja ja ristiriitaisuuksia osoittaen, miten monimutkaisia ovat näennäisesti yksinkertaiset käsitteet kuten totuus tai muutos. Paradoksin kahta eri puolta sanotaan paradoksin sarviksi, joista jompaan kumpaan paradoksin ratkaisija näyttää väistämättä joutuvan.
Antiikin filosofiassa tunnettuja olivat Zenonin (490-430 eaa.) paradoksit, jotka koskivat liikettä. Zenonin tarkoituksena oli puolustaa Parmenideen oppia, joka piti todellisuutta monistisena ja liikettä näennäisenä. Zenonin kuuluisin paradoksi tunnetaan nimellä Akhilleus ja kilpikonna. Sen tarkoitus oli osoittaa, ettei Akhilleus voi saavuttaa kilpikonnaa, joka saa etumatkaa lähdössä. Kun Akhilleus on saapunut siihen paikkaan, jossa kilpikonna oli hetki sitten, kilpikonna on jo ehtinyt edetä jonkin matkaa. Näin Akhilleus ei voi koskaan saavuttaa kilpikonnaa. Toinen Zenonin kuuluisa paradoksi koskee lentävää nuolta. Jokaisena ajan hetkenä lentävä nuoli on jossakin tietyssä pisteessä. Tietyssä pisteessä oleminen on levossa olemista. Toisin sanoen jokaisena ajan hetkenä lentävä nuoli lepää, mikä on ristiriitaista.
Lisätiedot kr. para ja doksa=uskotun vastainen, uskomaton

Vieraskieliset vastineet

paradoxenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

AhokasA2010, SaarinenE1999, YrjönsuuriM2009, SaarinenE1994, BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Filosofia:paradoksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:paradoksi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →