Filosofia:operationalismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

operationalismi

operationalismi
Määritelmä käsitys, jonka mukaan lause on mielekäs vain, jos sen sisältämien väitteiden pätevyyttä kyetään koettelemaan tieteellisten menetelmien avulla
Selite Operationalismi on mittakäsitteiden määrittelemistä mittausoperaatiolla, jolloin mittaustuloksiin viittaava teoreettinen kieli saadaan palautettua mittauslaitteita koskevaksi havaintokieleksi. Operationalismi on syntynyt pragmatismin ja loogisen empirismin pohjalta ja siinä käsitteet palautetaan operaatioihin eli koe- ja mittausmenetelmiin tai menetelmien sarjaan. Syntaktisten sääntöjen mukaan muodostetut (esimerkiksi matemaattiset ja loogiset) lauseet ovat tiedeyhteisön sopimuksia. Empiiristen lauseiden pätevyys sen sijaan riippuu kielen järjestelmästä (syntaksista) ja totuuden määräävästä operaatiosta tai operaatioiden joukosta. Ongelmaksi operationalismissa muodostuu se, että eri laitteiden mittatulokset ovat yhteismitattomia.

Vieraskieliset vastineet

operationalismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008, KokkonenT2016

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Filosofia:operationalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:operationalismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →