Filosofia:operationalismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

operationalismi

operationalismi
Definition käsitys, jonka mukaan tieteellisen termin merkitys määräytyy täysin sitä koskevissa tieteellisissä koeasetelmissa ja mittaamisoperaatioissa
Explanation Operationalismi on mittakäsitteiden määrittelemistä mittausoperaatiolla, jolloin mittaustuloksiin viittaava teoreettinen kieli saadaan palautettua mittauslaitteita koskevaksi havaintokieleksi. Operationalismi on syntynyt pragmatismin ja loogisen empirismin pohjalta ja siinä käsitteet palautetaan operaatioihin eli koe- ja mittausmenetelmiin tai menetelmien sarjaan. Syntaktisten sääntöjen mukaan muodostetut (esimerkiksi matemaattiset ja loogiset) lauseet ovat tiedeyhteisön sopimuksia. Empiiristen lauseiden pätevyys sen sijaan riippuu kielen järjestelmästä (syntaksista) ja totuuden määräävästä operaatiosta tai operaatioiden joukosta. Ongelmaksi operationalismissa muodostuu se, että eri laitteiden mittatulokset ovat yhteismitattomia.

Equivalents

operationalismenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, KokkonenT2016, Juti2019

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.07.2019: Filosofia:operationalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:operationalismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →