Filosofia:nihilismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

nihilismi

nihilismi
Definition näkemys, joka kieltää vallitsevien arvojen pätevyyden
Explanation Nihilismin mukaan mitään aitoja moraalisia normeja ja todellisia arvoja ei ole olemassa. Inhimillistä olemista luonnehtii mielettömyys ja yhdentekevyys. Nihilismi voi myös kieltää totuuden tiedostamisen mahdollisuuden. Voidaan erottaa erilaisia nihilismejä.
Arvonihilismi liitetään useimmiten Friedrich Nietzschen (1844-1900) nimeen. Nietzsche pyrki arvojen uudelleenmäärittelyyn ja sen vuoksi kieltäytyi hyväksymästä valmiina annetut arvot. Nietzschen mukaan luova ihminen kantaa oman moraalinsa sen sijaan että orjamaisesti alistaisi itsensä valmiille arvojärjestelmille. Tässä mielessä nihilismi viittaa näkemykseen, joka kieltää olemassaolevat arvot.
Tietonihilismi kiistää tiedon mahdollisuuden. Sille ei ole mitään varmaa perustaa, ja siksi ei voida tietää mitään. Tietonihilismi romauttaa siis sekä tietoteorian että metafysiikan - käsitteet todellinen/epätodellinen, varma/näennäinen ja niin edelleen menettävät merkityksensä.
Ontologinen nihilismi kieltää kaiken kun taas semanttisen nihilismin mukaan sanoilla ei ole olemassaolevia merkityksiä tai niitä vastaavia mielentiloja. Tämä näkemystä ovat kannattaneet Patricia ja Paul Churchland.
Additional Information lat. nihil=ei mitään

Equivalents

nihilismenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, KorkmanYrjönsuuri1998, Juti2001, SaarinenE1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.2.2020: Filosofia:nihilismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:nihilismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →