Filosofia:liike-elämän etiikka

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

liike-elämän etiikka

liike-elämän etiikka
Määritelmä soveltavan etiikan ala, joka tutkii liiketoimintaan liittyviä eettisiä ongelmia
Selite Liike-elämän etiikka muodostaa merkittävän soveltavan etiikan alueen. Yritystoiminnan ehdot voidaan määritellä eettisesti, sillä taloudellinen toiminta muokkaa ympäristöä, kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästö- ja saasteongelmia, joiden lisääntyessä joudutaan pohtimaan, millainen tavaroiden tuottaminen ja kuluttaminen on eettisesti kestävää. Liiketoimintaa ei siten voida perustella yksinomaan voiton maksimoimisen periaatteella, vaan kuvaan astuu kysymys toiminnan sosiaalisesta vastuullisuudesta.
Liiketoiminnan moraalisen perustan muodostaa vapaan kilpailun periaate. Yritysten ryhmittyminen ja pääomien keskittyminen johtaa kuitenkin helposti perustana olevien tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden periaatteiden rikkomiseen, ja siksi tarvitaan ulkoista kontrollia. Työvoiman suojaaminen väärinkäytöksiltä on myös tärkeä moraalinen tavoite. Kontrollia tarvitaan edelleen kuluttajien suojaamiseksi huijauksilta, harhaanjohtavalta mainonnalta ja syrjinnältä.

Vieraskieliset vastineet

business ethicsenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

PietarinenJ2015, Logos2007

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Filosofia:liike-elämän etiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:liike-elämän etiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →