Filosofia:elenkhos

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

elenkhos

elenkhos
Definition dialektinen strategia, jossa keskustelukumppani viedään umpikujaan
Explanation Elenkhos on usein käytetty strategia Platonin varhaisissa dialogeissa. Sokrates keskustelee jostakin filosofisesta kysymyksestä (esimerkiksi mitä on hurskaus tai hyvyys) jonkun toisen kanssa. Selvää johtopäätöstä ei kuitenkaan esitetä, vaan Sokrates mutkistaa asioita jatkuvasti kunnes keskustelukumppani päätyy filosofiseen umpikujaan eli dilemmaan tai aporiaan. Elenkhos on siten eräänlainen kumoaminen, joka perustuu siihen, että käytetään keskustelukumppani omia premissejä tai esittämällä keskustelukumppanin hyväksymiä, kiistattomista esimerkeistä lainattuja premissejä. Elenkhos siis paljastaa, miten keskustelukumppanin kanta sisältää jotakin absurdia, hyväksyttäväksi mahdotonta tai sisäisesti ristiriitaista.
Sokrateelle menetelmä voi toisaalta synnyttää halun ottaa asioista selvää eli se voi motivoida filosofiseen toimintaan. Skeptiset filosofit taas näkivät lopputuloksen osoittavat filosofisen tutkimuksen äärellisyyden.

Related Concepts

Sources

BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.09.2019: Filosofia:elenkhos. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:elenkhos.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →