Filosofia:dialogi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

dialogi

dialogi
Määritelmä filosofiassa yksinkertaisten ja terävien kysymysten vauhdittama keskustelu tai vuoropuhelu, jossa vastaukset ja vasta-argumentit tuovat esille lopulta asioiden todellisen tilan
Selite Filosofian historiassa dialogi tai vuoropuhelu on ollut yleinen esittämistapa. Erityisen tärkeä se oli Platonilla - Sokraattiseksi dialogiksi nimitetään Platonin dialogeissa esiintyvää keskustelun tapaa, jossa päähenkilö Sokrates johdattaa keskustelua kysymyksillä ja osoittaa usein että vastaaja ei pysty perustelemaan kantaansa asianmukaisesti. Filosofinen dialogi ja sokraattinen dialogi voidaan samaistaa, sillä lajityyppi oli yleisesti käytössä vielä varhaismodernissa filosofiassa 1600- ja 1700-luvuilla, vaikka Sokrates ei esiintynyt niissä enää henkilönä. Sokraattista dialogia voidaan pitää myös metodina, jolla voidaan paljastaa ristiriitoja ja saada selville totuus jostakin asiasta. Myöhemmin tunnettuja dialogeja kirjoittivat mm. Galileo Galilei, G. W. Leibniz, George Berkeley ja David Hume.
Lisätiedot ks. myös dialogi kirjallisuudentutkimuksessa

Vieraskieliset vastineet

dialogueenglanti
diálogoespanja
dialogoitalia
diálogoportugali
dialogueranska
dialogruotsi
Dialogsaksa
dialoogviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008, KeinänenJVadenT2011

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Filosofia:dialogi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:dialogi.)