Filosofia:aforismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

aforismi

aforismi
Määritelmä filosofian lyhyt esitysmuoto
Selite Jotkut filosofit tiivistivät ajatuksensa lyhyeen muotoon, josta käytetään nimitystä aforismi. Ne ovat lyhyitä huomautuksia jotakin tiettyä aihetta koskien. Tunnetuimpia aforistista esitysmuotoa käyttäviä filosofeja ovat olleet mm. Herakleitos, jonka kirjoitukset ovat lyhyitä aforistisia katkelmia (esimerkiksi "samaan virtaan ei voi astua kahdesti"), Giambattista Vico (1668-1744), jonka teos Scienza nuova (1725) koostuu lyhyiden huomautusten sarjasta, Ralph Waldo Emerson (1803-1882), Friedrich Nietzsche (1844-1900) (esimerkiksi Iloinen tiede (1882) ja Ludwig Wittgenstein, jonka Tractatus logico-philosophicus (1921) sisältää lyhyitä huomautuksia, kuten "Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava".
Esitysmuotona aforismi on taitavissa käsissä mielenjäävä ja ilmaisuvoimainen - huonona puolena voidaan mainita se, että aforismi helposti altistuu epämääräisyydelle ja väärinymmärrykselle tiiviytensä vuoksi. Esimerkiksi Herakleitosta kutsuttiin "hämäräksi".
Lisätiedot ks. aforismi myös kirjallisuudentutkimuksessa

Vieraskieliset vastineet

aforismoespanja
aforismoportugali
aphorismeranska
aforismruotsi
Aphorismussaksa
aforismviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Filosofia:aforismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:aforismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →