Filosofia:analogia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

analogiapäätelmä | analogia

analogiapäätelmä
analogia(suositeltu)
Definition samankaltaisuuden perusteella tapahtuva johtopäätös
Explanation Analogiapäätelmiä tehdään paljon esimerkiksi oikeustapauksissa. Asianajaja voi todeta, että jokin tapaus on analoginen jonkin menneen tapauksen kanssa, joten oikea tuomio tulisi olla samanlainen kuin kyseisessä tapauksessa. Analogiapäätelmät voivat kuitenkin usein olla harhaanjohtavia, minkä vuoksi oikeusjuttuja ei ole helppo ratkaista.
Vastaava päättely tapahtuu empiirisissä tieteissä. Kun kohdataan uusi ilmiö ja selitetään se vetoamalla aikaisemman kokemuksen perusteisiin, tueksi esitetään väite, jonka mukaan uusi ilmiö on analoginen menneisyyden ilmiön kanssa. Analogisuudesta voidaan tässäkin suhteessa olla montaa mieltä, ja analogia voi olla heikko tai vahva. Hyvän analogian tulisi verrata asioita, joiden samankaltaisuuksien määrä ja relevanssi ylittää niiden mahdolliset eroavaisuudet.
Immanuel Kantin (1724-1804) mukaan analogia mahdollistaa tavallisen kokemuksen havaintojen välttämättömien yhteyksien esittämisen.

Equivalents

analogyenglanti
analogiaespanja
analogiaitalia
analogiaportugali
analogieranska
analogiruotsi
Analogiesaksa
analoogiaviro

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2020: Filosofia:analogia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:analogia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →