Estetiikka:bricoleur

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

bricoleur

bricoleur
Määritelmä näppärä, kätevä henkilö, nikkaroitsija
Selite Teoksessaan La Pensée sauvage (1962, engl. The Savage Mind) ranskalainen kulttuuriantropologi Claude Lévi-Strauss tarkoittaa käsitteellä henkilöä, joka tekee kulttuuria siitä, mitä kulloinkin on käsillä. Esimerkiksi Etelä-Amerikan intiaanien tapa luoda myyttejä on Lévi-Straussille tällainen kooste, bricolage, koska pyrkimyksenä on muodostaa yhtenäinen maailmankuva niistä konkreettisista asioista, joita lähiympäristö ja kokemus tarjoavat. "Bricolööri" ei ole insinööri, eikä pyri tiedemiehen tavoin paljastamaan, mitkä lait hallitsevat ilmiöitä. Sen sijaan hän luo sellaisia uusia rakenteita, jotka auttavat paremmin sopeutumaan ympäröivään maailmaan.
Lévi-Straussin kehittämässä strukturaaliantropologiassa termiä bricoleur on sittemmin käytetty taiteellisen luovuuden selittämiseen: myös taiteilija rakentaa taiteensa usein käsillä olevista aineksista, ja samoja aineksia voidaan käyttää uudelleen uusien kokonaisuuksien luomiseen. Bricoleur voi viitata myös tietynlaiseen tekniikkaan, kuten kollaasiin.
Lisätiedot Ranskan bricolage=askartelu

Vieraskieliset vastineet

bricoleurranska

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Estetiikka:bricoleur. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:bricoleur.)