Esittävät taiteet:konstruktivismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

konstruktivismi

konstruktivismi
Määritelmä Neuvostoliitossa 1920-luvulla vaikuttanut taiteellinen liike, jossa kiinnostus oli näyttämötilan teknisissä, abstrakteissa ratkaisuissa
Selite Konstruktivismiin vaikutti kuvataide (kubismi, Picasso) sekä aikakauden teknologinen kehitys. Teatterissa naturalistisen ja esteettisen illuusion sijaan kiinnostus oli näyttämötilan abstrakteissa ratkaisuissa. Esimerkkinä mainitaan usein Vsevolod Meyerholdin ohjaama versio F. Crommelynckin näytelmästä Le Cocu magnifique (1922), jonka lavastuksen suunnitteli Ljubov Popova. Siinä näyttämö oli näyttelijöitä varten tehty kone tai "näyttelemiskone" ("machine for acting"), mikä tarkoitti perinteisen lavastuksen korvaamista esimerkiksi erilaisilla tasoilla, portailla ja rattailla, jotka myös liikkuivat. Konstruktivistinen näkemys näyttämöstä muistuttaa Meyerholdin näyttelijäntyön menetelmää, biomekaniikkaa. Konstruktivismilla oli merkitystä myös kansainvälisesti erityisesti Bauhausin kautta.
Lisätiedot Konstruktivismi oli alun perin venäläisessä kuvataiteessa käytetty termi.

Vieraskieliset vastineet

constructivismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

LawJ2011, ChambersC2002, WickhamG1992

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Esittävät taiteet:konstruktivismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:konstruktivismi.)