Esittävät taiteet:konstruktivismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

konstruktivismi

konstruktivismi
Definition Neuvostoliitossa 1920-luvulla vaikuttanut taiteellinen liike, jossa kiinnostus oli näyttämötilan teknisissä, abstrakteissa ratkaisuissa
Explanation Konstruktivismiin vaikutti kuvataide (kubismi, Picasso) sekä aikakauden teknologinen kehitys. Teatterissa naturalistisen ja esteettisen illuusion sijaan kiinnostus oli näyttämötilan abstrakteissa ratkaisuissa. Esimerkkinä mainitaan usein Vsevolod Meyerholdin ohjaama versio F. Crommelynckin näytelmästä Le Cocu magnifique (1922), jonka lavastuksen suunnitteli Ljubov Popova. Siinä näyttämö oli näyttelijöitä varten tehty kone tai "näyttelemiskone" ("machine for acting"), mikä tarkoitti perinteisen lavastuksen korvaamista esimerkiksi erilaisilla tasoilla, portailla ja rattailla, jotka myös liikkuivat. Konstruktivistinen näkemys näyttämöstä muistuttaa Meyerholdin näyttelijäntyön menetelmää, biomekaniikkaa. Konstruktivismilla oli merkitystä myös kansainvälisesti erityisesti Bauhausin kautta.
Additional Information Konstruktivismi oli alun perin venäläisessä kuvataiteessa käytetty termi.

Equivalents

constructivismenglanti

Related Concepts

Sources

LawJ2011, ChambersC2002, WickhamG1992

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.07.2019: Esittävät taiteet:konstruktivismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:konstruktivismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →