Kirjallisuudentutkimus:avantgarde

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

avantgarde

avantgarde
Definition 1900-luvun alun kirjalliset suuntaukset, jotka kuuluivat modernismiin, mutta veivät sen ihanteet muodon ja kirjallisuuden aseman uudistamisesta vielä pidemmälle; kokeellinen kirjallisuus
Explanation Termi avantgarde on historiallinen yleisnimitys monille eri taiteen aloille, ja avantgardelle oli tyypillistä taiteidenvälisyys. Kirjallisuuden avantgardesuuntauksiksi lasketaan futurismi, dada ja surrealismi, jotka kehittyivät 1900-1930 -luvuilla. Kuitenkin käsite on tätä historiallista kontekstia laajempi, sillä avantgardistinen kirjallisuuskäsitys ja radikaali innovatiivisuus sisältyvät 1950-luvulta lähtien myös sellaisiin kirjallisiin liikkeisiin ja koulukuntiin kuten uusi romaani, lettrismi, Oulipo, sekä language-runous (tai L=A=N=G=U=A=G=E -runous).
Additional Information Avantgarden alkuperä on sotilaskielessä ja poliittisissa yhteyksissä: ranskan avant-garde merkitsee etujoukkoa. Venäläisen vallankumouksellisen Mihail Bakuninin 1878 perustama lyhytaikainen aikakauslehti L'Avant-garde keskittyi poliittiseen agitaatioon. Sanaa käytettiin taiteen ja kirjallisuuden yhteydessä ensimmäisen kerran kuitenkin jo 1820-luvulla.

Equivalents

avant-garderanska

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, KatajamäkiS&VeivoH2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.08.2019: Kirjallisuudentutkimus:avantgarde. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:avantgarde.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →