Esittävät taiteet:blackface

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

blackface

blackface
Määritelmä 1. aluksi valkoisten ja myöhemmin myös mustien esiintyminen kasvot mustattuina osana amerikkalaista minstrel show -viihdettä 2. rodullisten piirteiden imitointi
Selite Blackface maskiin kuului naaman mustaaminen esim. poltetulla korkilla, suun korostaminen, villaperuukki ja tyyppihahmon mukainen asu.

Eric Lott on tuonut esiin esityksiin liittyneitä monimutkaisia kulttuurisia ja sosiohistoriallisia olosuhteita ja merkityksiä. Mustien esiintyminen blackface -maskissa ja asussa oli vähemmän paheksuttavaa kuin oikean mustaihoisen esiintyjän tanssiminen, jota pidettiin 1840-luvulla ”loukkaavana” valkoiselle yleisölle. Vaikka esitykset tapahtuivat valkoisten määrittelemissä kehyksissä ja toistivat stereotypioita, Lott toteaa, että blackfacen kautta mustan esiintyjän oli myös mahdollista imitoida valkoisia esittämässä häntä. Laulut ja tanssit toivat esiin paitsi mustan kehon, mutta myös sen tekemän työn ja paikan tietyssä talousjärjestelmässä.

Blackface -traditio jatkui vielä varhaisissa elokuvissa, joissa valkoiset näyttelijät esittivät afrikkalaisamerikkalaisia. Tätä tapahtui myös 1920-luvulla Broadwaylla ja vielä 1940-luvulla Hollywood-musikaaleissa. Blackface on ollut myös osa suomalaista teatteri- ja elokuvahistoriaa, tosin erilaisessa kulttuurisessa ja historiallisessa kontekstissa kuin Yhdysvalloissa. Suomessa aiheeseen on herätty vasta hiljattain rodullistamisen ja toiseuden kaltaisten käsitteen tullessa ajankohtaisiksi esittävissä taiteissa. Viime aikoina termiä blackface on alettu käyttää yleisessä keskustelussa, jolloin se voi tarkoittaa rodullisten piirteiden imitointia kulttuurissa laajemminkin käsitettynä.

Vieraskieliset vastineet

blackfaceenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

LottE2001, ChambersC2002

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Esittävät taiteet:blackface. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:blackface.)