Esittävät taiteet:baletti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

baletti

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
baletti
Määritelmä renessanssispektaakkeleista lähtöisin oleva taidetanssin muoto, kokonaistaideteos, jossa tanssi, musiikki ja visuaaliseet elementit pyrkivät lyyriseen tai draamalliseen vaikutukseen
Selite Baletti on terminä hyvin laaja ja ajassa muuttuva. Ranskan hovissa (erit. Louis XIV) muodostuivat nykyisen klassisen baletin perusteet kuten kodifioitu ranskankielinen sanasto. Baletin tanssitekniikan, danse d'école periaatteisiin kuuluu jalkojen aukikierto ja illuusio tanssin sulavuudesta ja keveydestä. Varhaisia baletteja tekivät mm. Pierre Bauchamps ja Jean Baptiste Lully. Vuonna 1671 perustettin Académie Royale de Musique, ja baletista tuli hovin amatöörien harrastuksen sijaan ammatillista toimintaa ja se siirtyi teattereihin. 1800-luvun alkuun mennessä oli muodostunut baletin perustekniikka ja tuolloin kukoisti romanttinen baletti. Myös Tanskassa kehittyi oma balettiperinteensä, kun Tanskan Kuninkaallisen baletin ensitanssijana ja koreografina toimi August Bournonville (1805-1879), jonka keskeisiin teoksiin kuului mm. La Sylphide (1836). Ns. tanskalaiseen koulukunnalle on ominaista tanssin nopeus, keveys, sulokkuus ja teosten viehättävät, lämpimät henkilöhahmot. 1800-luvun loppupuolella Venäjän keisarillisessa baletissa syntyivät ranskalaissyntyisen koreografin Marius Petipan ja säveltäjä Pjotr Tshaikovskin yhteistönä kuuluisat baletit Prinsessa Ruusunen (1890), Pähkinänsärkijä (1892) ja Joutsenlampi (1895), joissa spektaakkeli ja tanssijoiden tekninen virtuoositeetti nousivat uudelle tasolle. 1900-luvun alussa myös baletissa nähtiin modernismin tuoma murros, kun venäläisen impressaario Sergei Djagilevin Les Ballets Russes tähtenään mm. Vaslav Nijinski kiersi lännessä. Ryhmän teoksia oli tekemässä ajan merkittäviä taiteilijoita kuten Stravinski ja Picassso. Nykybaletti on luonteeltaan moninaista, ja baletti on edelleen tärkeä harjoittelumuoto myös muille tanssijoille.
Lisätiedot kantasana italian ballare = tanssia

Vieraskieliset vastineet

balletenglanti
balletranska
balettruotsi

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Craine&Mackrell2000

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Esittävät taiteet:baletti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:baletti.)