Esittävät taiteet:hovibaletti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

hovibaletti | ballet de cour

hovibaletti
ballet de cour
Definition 1500-1600-luvuilla Ranskan hovissa kukoistanut, ylhäisön itse esittämä spektaakkeli, joka sisälsi musiikkia, tanssia ja puhetta
Explanation Hovibaletti oli lähtöisin Italiasta renessanssiajan spektaakkeleista. 1500-luvun loppupuolella Ranskassa tavoitteena oli luoda uusi, eri alat yhdistävä taidemuoto. Varhaisimpana esimerkkinä hovibaletista pidetään teosta Ballet Comique de la Reine (1581). Hovin miesjäsenet, jotka olivat innokkaita amatöörejä, esittivät hovibalettia ammattimaisen tanssimestarin opastuksella. Teoksiin kuuluivat ylelliset puvut ja lavasteet, niitä esitettiin viihdykkeenä osana suuria juhlia ja ne kuvastivat myös itsevaltiaiden asemaa. Aiheet pohjasivat antiikin mytologiaan, olivat usein allegorisia ja ne saattoivat myös sisältää poliittisia viestejä. Ludvig XIV (1638-1715) esiintyi itse lukuisissa baleteissa. Hän teki teini-ikäisenä Auringon roolin baletissa Ballet de la Nuit (1653), josta juontuu hänen lempinimensä Aurinkokuningas. Tuohon aikaan tanssiin kuului jo pieni jalkojen aukikierto, myös hypähdyksiä ja pyörähdyksiä, mutta hovibaletin liikekieli oli hillittyä nykyiseen klassiseen balettiin verrattuna. Tärkeää oli tanssin muodostamat geometriset lattiakuviot.

Equivalents

court balletenglanti
ballet de courranska

Related Concepts

Sources

Craine&Mackrell2000, MakkonenA1996

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.10.2019: Esittävät taiteet:hovibaletti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:hovibaletti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →