Esittävät taiteet:hovibaletti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

hovibaletti

hovibaletti
Määritelmä 1500-1600-luvuilla Ranskan hovissa kukoistanut, ylhäisön itse esittämä spektaakkeli, joka sisälsi musiikkia, tanssia ja puhetta
Selite Hovibaletti oli lähtöisin Italian renessanssihoveista. Ranskasta muodostui keskeinen paikka 1500-luvun loppupuolella, jolloin tavoitteena oli luoda uusi, eri alat yhdistävä taidemuoto. Varhaisimpana esimerkkinä hovibaletista pidetään teosta Ballet Comique de la Reine (1581). Hovin miesjäsenet itse esittivät hovibalettia ammattimaisen tanssimestarin opastuksella. Teoksiin kuuluivat ylelliset puvut ja lavasteet, niitä esitettiin viihdykkeenä osana suuria juhlia ja ne kuvastivat myös itsevaltiaiden asemaa. Aiheet pohjasivat antiikin mytologiaan, olivat usein allegorisia ja ne saattoivat myös sisältää poliittisia viestejä. Louis XIV esiintyi itse lukuisissa baleteissa. Hän teki teini-ikäisenä Auringon roolin baletissa Ballet de la Nuit (1653), josta juontuu hänen lempinimensä Aurinkokuningas. Tuohon aikaan tanssiin kuului jo pieni jalkojen aukikierto, myös hypähdyksiä ja pyörähdyksiä, mutta hovibaletin liikekieli oli hillittyä nykyiseen klassiseen balettiin verrattuna. Tärkeää oli tanssin muodostamat geometriset lattiakuviot.

Vieraskieliset vastineet

court balletenglanti
ballet de courranska

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Craine&Mackrell2000, MakkonenA1996

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Esittävät taiteet:hovibaletti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:hovibaletti.)