Biologia:DNA

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

DNA | deoksiribonukleiinihappo

DNA
deoksiribonukleiinihappo
Definition deoksiribonukleotidien polymeeri, joka muodostaa kaikkien solujen ja myös useimpien virusten geneettisen materiaalin
Explanation DNA:lla on geneettiseltä materiaalilta yleisesti vaadittavat ominaisuudet, kyky kahdentua ja replikoitua, suuri spesifisyys, joka säilyy replikaatiossa, ja kyky sisältää informaatiota

DNA esiintyy luonnossa tavallisesti pitkänä, haarautumattomana deoksiribonukleotidien ketjuna. DNA:n nukleotidit koostuvat fosforihappotähteestä, deoksiriboosisokerista sekä puriini- tai pyrimidiiniemäksistä.

Nukleotidien pitkästä ketjusta muodostuva DNA-makromolekyyli, joka ulottuu kromosomin päästä päähän, syntyy kun nukleotidit liittyvät diesterisidoksella fosforihappotähteen välityksellä toisiinsa.

Nukleotidien järjestys ketjussa muodostaa DNA:n primaarirakenteen, joka voidaan ymmärtää sokeriosien ja fosforihappotähteiden ketjusta muodostuvaksi selkärangaksi ja sokeriosiin liittyviksi emäksiksi. Tavallisesti DNA muodostuu kahdesta polynukleotidiketjusta, joita yhdistävät vetysidokset emäsosien välillä.

DNA:n sekundaarirakenne syntyy siten, että vastinnauhat kiertyvät toistensa ympärille kaksoiskierteeksi eli kaksoisheliksiksi.

Equivalents

DNAenglanti
deoxyribonucleic acidenglanti

Related Concepts

Sources

BS2001, BS2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.5.2020: Biologia:DNA. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biologia:DNA.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →