Biologia:nukleotidi

    Tieteen termipankista

    nukleotidi

    nukleotidi
    Määritelmä nukleosidin fosforihappoesteri; nukleotidit ovat nukleiinihappojen (deoksiribonukleiinihappo, DNA ja ribonukleiinihappo, RNA) rakenneosia, ne kuuluvat myös soluaineenvaihdunnan yhdisteisiin
    Selite


    Tässä nukleosidin fosfohappoesterissä on yksi, kaksi tai kolme fosfaattiryhmää; nukleotidit ovat tällöin vastaavasti nukleosidimono-, -di- tai -trifosfaatteja, esim. adenosiinimonofosfaatti (AMP tai dAMP; d = deoksiriboosi) ja syklinen AMP (cAMP), adenosiinidifosfaatti (ADP tai dADP) ja adenosiinitrifosfaatti (ATP tai dATP). Emäsosan perusteella ne ovat joko puriininukleotideja (emäksenä adeniini tai guaniini) tai pyrimidiininukleotideja (emäksenä sytosiini, urasiili tai tymiini).


    ATP liittyy esim. keskeisesti solun energiatalouteen. Joillakin nukleotideilla, erityisesti cAMP:lla, on toisiolähetin tehtäviä. Nukleotideja on myös monissa koentsyymeissä, kuten FAD:ssa, NAD:ssa ja NADP:ssa. Nukleotideja pilkkovia entsyymejä nimitetään nukleotidaaseiksi.

    Erikieliset vastineet

    nucleotideenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BS2001, BS2014

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.3.2024: Biologia:nukleotidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biologia:nukleotidi.)