Ympäristötieteet:humus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

humus

humus
Määritelmä orgaanista ainesta, joka on muodostunut pitkällisen hajoamisen ja humifioitumisen seurauksena, ja on fysikaalista, kemiallista ja mikrobiologista hajotusta kestävää tummaa amorfista massaa
Määritelmä (en) organic matter, which is dark and amorphous material formed by high molecular weight biopolymers that are produced during the microbial decomposition and humification of plant and animal residues within a long time
Määritelmä (ee) mulla pruun või must orgaaniline aine (ESS)
Selite Humusta on maan orgaanisen aineksen se osa, joka jää jäljellä kun orgaanista ainesta on hajonnut maaperän eri prosessien vaikutuksesta ja joka ei enää hajoa. Se koostuu suurimolekyylisistä humusaineista, joita ovat humushapot, fulvohapot ja humiini. Eri humusaineilla on erilaisia ominaisuuksia mm. liukoisuuden suhteen.
Selite (en) Part of organic matter remaining in soil after extraction of the water-soluble fraction and exclusion of particulate organic material. Humic substances consists of humic acids, fulvic acids and humin which can be fractionated by their solubility. Humic substances form strong bonds with soil mineral components and are resistant to further decomposition.

Vieraskieliset vastineet

humusenglanti
humusslatvia
humusasliettua
humusnorja
humusranska
humusruotsi
Humussaksa
humustanska
гумусvenäjä
перегнойvenäjä
huumusviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EnDic2004, EncycSoil2002, HBSoil2000

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.02.2019: Ympäristötieteet:humus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ympäristötieteet:humus.)