Taidehistoria:zvonnitsa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

zvonnitsa

Kannaksella Vammelsuussa sijainneen ”Kaikkien murheellisten ilo” -ikonin kirkon vieressä sijainnut zvonnitsa (arkkitehti Ivan Fomin, 1916) jatkosodan aikana ilman kelloja. SA-kuva.
Rostovin Kremlin zvonnitsa, läntinen julkisivu. 1682-1689. Rostov Velikij, Jaroslavlin oblasti, Venäjä.
zvonnitsa
pylväistötapuli(harvinainen)
kellomuuri(ehdotettu)
Definition etenkin ortodoksisessa kirkkoarkkitehtuurissa kellotornityyppi, joka muistuttaa seinää ja johon ei muodostu huonetilaa
Explanation Zvonnitsa voidaan pystyttää kirkkorakennuksesta erilleen ja se voi samalla muodostaa esimerkiksi kirkkopihan porttirakenteen, tai se voi olla kirkon kattolinjan yläpuolelle kohoava rakenne, osa kirkon seinää. Kelloja soitetaan pitkien köysien avulla maan tasalta tai erityiseltä soittotasanteelta. Ominainen Novgorodin, Pihkovan, Rostovin ja Suzdalin 1200–1600-lukujen kivikirkkoarkkitehtuurille, ja esiintyy Venäjän keskiajasta ammentaneessa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ortodoksisessa kirkkoarkkitehtuurissa. Seinää muistuttavia kellotorneja esiintyy myös Romaniassa, samoin katolisessa kirkkoarkkitehtuurissa Puolassa ja Espanjassa.
Additional Information ven. zvon = soitto > zvonnitsa = kellotorni
Termin vakiintumaton, harvinainen suomennos on pylväistötapuli. (Pulkkinen, Pertti 1982: Kirkkoarkkitehtuuri 1850-luvulta nykypäiviin. Ortodoksinen kirkko Suomessa. 2. painos. Heinävesi: Valamon luostari, 505.)

Equivalents

zvonnicaenglanti
bell-gableenglanti
dzwonnicapuola
zvonițăromania
klockgavelruotsi
звонницаvenäjä

Related Concepts

Sources

KemppiH2017

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.12.2019: Taidehistoria:zvonnitsa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:zvonnitsa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →