Taidehistoria:nykytaide

    Tieteen termipankista

    nykytaide

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    nykytaide
    aikalaistaide
    Määritelmä

    1) toisen maailmansodan jälkeistä taidetta

    2) aikalaistaidetta
    Selite

    Nykytaiteen määrittelyn keskeisiä ongelmakohtia on, että ei olla täysin yksimielisiä siitä, mistä lähtien voidaan puhua nykytaiteeksi käsitettävästä taiteesta. Tähän vaikuttaa yhtäältä itse termin sisältämä ajatus, että sillä voidaan viitata kulloiseenkin nykyajan taiteeseen eli aikalaistaiteeseen. Nykytaidetta kutsutaan usein aikalaistaiteeksi, mutta nykytaiteella on myös muita funktioita kuin ajallinen periodi. Toisaalta, ja ehkä tavallisemmin, sillä tarkoitetaan toisen maailmansodan jälkeisen taiteen ilmiöitä. Jälkimmäisessäkin tapauksessa täsmällinen alkupiste on keskustelunalainen. Yhtäältä yleistäen voidaan viedä alkupiste toisen maailmansodan päättymisen jälkeiseen aikaan, toisaalta nykytaiteen alku saatetaan laskea täsmällisemmin 1950-luvun kulttuurisesta murroksesta ja pop-taiteesta.

    Nykytaide hyödyntää modernin jatkumoa, ja samalla nykytaide laajenee uusille esteettisille ja ei-materiaalisille alueille sekoittaen sujuvasti teoreettisia käsitteitä, sitaatteja, interventioita ja ironiaa. Jaakko Lintinen (1989) mainitsee, että nykytaiteessa tuotetaan kulttuuriretoriikan sijasta koodeja. Nykytaiteessa saatetaan suhtautua kriittisesti esimerkiksi taidejärjestelmää tai taidemaailmaa kohtaan.

    Nykytaidetta määritellään usein niin kutsutun taidemaailman kautta. Arthur Danto (1924–2013) on tuonut esiin, että taidemaailma määrittelee, mitä kulloinkin katsotaan taiteeksi.

    Erikieliset vastineet

    contemporary artenglanti (English)
    l'art contemporainranska (français)
    samtidskonstruotsi (svenska)
    актуальное искусствоvenäjä (русский)(1990-luvulla käytetty käännösvastine, vanhentunut)
    современное искусствоvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Danto1964, Lintinen1989, Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 3.5.2024: Taidehistoria:nykytaide. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:nykytaide.)