Tähtitiede:UFO

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

UFO

UFO
Explanation Tunnistamaton lentävä esine (Unidentified Flying Object). Havaittu valoilmiö, jota ei ole pystytty selvittämään. Pääosa omituisista havainnoista on todettavissa lentokoneiksi, ilmakehän valoilmiöiksi tai tähtitieteellisiksi ilmiöiksi. Pieni osa, noin 5-10 %, havainnoista jää tunnistamattomiksi, osittain puutteellisten tai vääristeltyjen havaintotietojen vuoksi. Näiden joukossa saattaa olla myös joitakin toistaiseksi tuntemattomia ilmiöitä.

Sana UFO ei tarkoita, että kysymyksessä olisi maapallon ulkopuolelta tullut esine, vaan pelkästään sitä, ettei kohdetta ole pystytty tunnistamaan. Maan ulkopuolisen elämän etsiminen on täysin vakavasti otettava tieteenhaara, jolla ei ole mitään tekemistä UFOjen kanssa.

UFOjen tutkimisen suurin ongelma on, ettei tutkija voi tutkia itse ilmiötä, vaan havaitsijoiden kokemuksistaan esittämiä kertomuksia. Niistä on hyvin vaikeaa suodattaa pois havaitsijan omien ennakkokäsitysten ja mielikuvituksen aiheuttamia vääristymiä.

Kokenutkin havaitsija voi helposti tulkita havaintojaan väärin kohdatessaan ilmiön, joka esiintyy yllättäen ja on havaitsijalle täysin vieras. Kohdatessaan tällaisen ilmiön ihminen liittää siihen helposti ominaisuuksia, jotka kuuluvat hänen aikaisempaan kokemuspiiriinsä tai myös sellaisia, joita hän on omaksunut kirjallisuudesta tai tiedotusvälineistä. Koska UFOista on puhuttu paljon, ei ole mitenkään yllättävää, että monet ihmiset myös kuvittelevat niitä näkevänsä.

Equivalents

UFOenglanti
Unidentified flying objectenglanti

Sources

Zubenelgenubi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.6.2020: Tähtitiede:UFO. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:UFO.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →