Tähtitiede:Phoenix

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Phoenix | Feenix | Feeniks

Phoenix
Feenix
Feeniks
Definition etelätaivaan tähdistö Eridanuksen, Kuvanveistäjän, Kurjen ja Tukaanin välissä
Explanation Tähdistö ei näy Suomesta.
Mytologiaa
Tähdistö on Bayerin keksintöä. Aikaisemmin Feenixin tähdet kuuluivat Eridanukseen.

Feenix on myyttinen lintu, jota on pidetty kuolemattomuuden ja uudelleensyntymisen symbolina. Kuvaillessaan egyptiläistä eläimistöä Herodotos antaa Historiateoksessa seuraavanlaisen selostuksen feenix-linnusta:

73. On myös toinen pyhä lintu, jonka nimi on foinix. Minä tosin en ole sitä nähnyt muuta kuin kuvassa. Sillä se käy harvoin siellä - joka viidessadas vuosi, kuten Heliopoliin asukkaat sanovat. Ja väitetään sen käyvän siellä silloin, kun sen isä on kuollut. Jos se on kuvan kaltainen, niin se on tämän kokoinen ja tämmöinen. Toiset sen sulista ovat kullankarvaiset, toiset punaiset. Enimmin se on rakenteeltaan ja kooltaan kotkan kaltainen. He kertovat sen tekevän seuraavalla tavalla, mitä minä puolestani en kuitenkaan voi uskoa. Se lähtee liikkeelle Arabiasta, kätkee isänsä mirhamiin ja tuo sen Helioksen pyhättöön sekä hautaa sen siihen. Ja tuominen tapahtuu seuraavalla tavalla. Ensiksi lintu muodostaa mirhamista munan, niin suuren kuin se jaksaa kantaa, ja sitten se koettaa kantaa sitä. Ja kylliksi koeteltuaan, se kovertaa munan, panee isänsä siihen ja sivelee uudestaan mirhamilla sitä kohtaa munasta, jonka se koversi ja johon pani isänsä; kun nyt isä on sisällä, tulee paino olemaan sama kuin se oli ensin. Ja siveltyään munaa lintu tuo isän Egyptiin Helioksen pyhättöön. Näin he väittävät tämän linnun tekevän.

Toisen version mukaan vanha feenix polttaa itsensä pesäänsä, jonka tuhkasta nousee uusi feenix.

Tähtiä

Equivalents

Phoenixenglanti
Feeniksenglanti

Sources

Zubenelgenubi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.7.2020: Tähtitiede:Phoenix. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Phoenix.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →