Semiotiikka:triadinen merkkimalli

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

triadinen merkkimalli

triadinen merkkimalli
Definition nimitys merkkimalleille, joissa merkki ymmärretään kolmipaikkaisena suhteena merkkivälineen, objektin ja merkityksen välillä
Explanation Triadisten merkkimallien mukaan merkki on kolmipaikkainen suhde. Triadiset merkkimallit voidaan jakaa kahteen eri ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat merkkimallit, joissa ajatellaan, että kolmipaikkainen merkkisuhde voidaan palauttaa kahteen kahdenväliseen suhteeseen. Toisen ryhmän muodostavat triadiset merkkimallit, joissa ajatellaan, että merkkisuhde on nk. aito triadinen relaatio, jota ei voi palauttaa kahdenvälisiin suhteisiin. Yleensä vain tähän toiseen ryhmään kuuluvia merkkimalleja kutsutaan triadisiksi merkkimalleiksi. Esimerkki aidosti triadisesta merkkimallista on C.S. Peircen (1839-1914) pragmaattinen merkkimalli, jossa merkki on kolmipaikkainen suhde merkkivälineen, interpretantin ja objektin välillä.

Equivalents

triadic model of the signenglanti

Related Concepts

Sources

NöthW1995

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.7.2020: Semiotiikka:triadinen merkkimalli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:triadinen merkkimalli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →