Semiotiikka:triadinen merkkimalli

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

triadinen merkkimalli

triadinen merkkimalli
Määritelmä nimitys merkkimalleille, joissa merkki ymmärretään kolmipaikkaisena suhteena merkkivälineen, objektin ja merkityksen välillä
Selite Triadisten merkkimallien mukaan merkki on kolmipaikkainen suhde. Triadiset merkkimallit voidaan jakaa kahteen eri ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat merkkimallit, joissa ajatellaan, että kolmipaikkainen merkkisuhde voidaan palauttaa kahteen kahdenväliseen suhteeseen. Toisen ryhmän muodostavat triadiset merkkimallit, joissa ajatellaan, että merkkisuhde on nk. aito triadinen relaatio, jota ei voi palauttaa kahdenvälisiin suhteisiin. Yleensä vain tähän toiseen ryhmään kuuluvia merkkimalleja kutsutaan triadisiksi merkkimalleiksi. Esimerkki aidosti triadisesta merkkimallista on C.S. Peircen (1839-1914) pragmaattinen merkkimalli, jossa merkki on kolmipaikkainen suhde merkkivälineen, interpretantin ja objektin välillä.

Vieraskieliset vastineet

triadic model of the signenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

NöthW1995

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.01.2019: Semiotiikka:triadinen merkkimalli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:triadinen merkkimalli.)