Pohjois-Amerikan tutkimus:kyynelten tie

    Tieteen termipankista

    kyynelten tie

    kyynelten tie
    Määritelmä 1830-luvulla tapahtunut tiettyjen Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen pakkosiirto Intiaaniterritorioon
    Selite

    Kyynelten tie on yleisesti käytetty nimitys 1830-luvulla tapahtuneista intiaanien pakkosiirroista. Vuonna 1830 säädetty Indian Removal Act määräsi cherokeet, creekit, chickasaw’t, choctaw’t ja seminolet (ks. viisi sivistynyttä kansaa) siirrettäväksi Intiaaniterritorioon valkoisen asutuksen tieltä. Lakiin sisältyi lupaus laajemmasta maaomaisuudesta uudella alueella, vuotuiskorvauksista sekä kirkkojen ja koulujen rakentamisesta. Ensimmäinen pakkosiirretty ryhmä olivat choctaw’t vuonna 1831, ja heistä tuli itse termin ja koko prosessin symboleita.

    Choctaw’t marssitettiin lähes 900 kilometriä Mississipistä Oklahomaan keskellä talvea. Lähes neljännes siirretyistä kuoli kylmään tai nälkään. Muut lain piiriin kuuluneet kansat määrättiin seuraamaan. Viimeisenä siirrettiin cherokeet vuonna 1838. Siirtojen ollessa käynnissä oli jo selvää, että valkoinen asutus tulisi leviämään intiaaneille luvatulle alueelle. Luvattuja vuotuiskorvauksia ja muita avustuksia ei koskaan maksettu tai ne maksettiin vain osittain.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    Trail of Tearsenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 13.5.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:kyynelten tie. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:kyynelten tie.)