Pohjois-Amerikan tutkimus:coup

    Tieteen termipankista

    coup

    coup
    Määritelmä Pohjois-Amerikan tasankointiaanien sodankäynnissä keskeinen soturin kunniaan viittaava käsite, 'vihollisen koskettaminen'
    Selite

    Tämä ranskankielinen lyöntiä tai iskua tarkoittava sana on vakiintunut tarkoittamaan tasankointiaanien sodankäynnissä keskeistä soturin kunniaan viittaavaa käsitettä, ja kirjaimellisesti se tarkoittaa vihollisen koskettamista. Sanan alkuperäksi on joskus esitetty myös lakotankielistä sanaa kte (tappaa), josta olisi tullut ranskankielinen väännös coup.

    Tasankointiaanien sodankäynnissä oli usein tärkeintä henkilökohtaisen urheuden osoittaminen tai hevosten varastaminen. Arvostetuin keino osoittaa urheutta oli hankkia coup. Sen saaminen ei tarkoittanut pelkästään vihollisen tappamista, vaan sen saattoi hankkia myös muilla tavoin. Merkittävin coup saavutettiin koskettamalla elävää vihollista ja jättämällä tämä eloon. Coup’n saattoi saada myös koskettamalla tapettua vihollista – jopa neljä henkilöä saattoi saada coup’n samasta surmasta koskettamalla vuorotellen vihollisen ruumista. Esimerkiksi yhdellä lakotojen merkittävimmistä sotureista 1800-luvun puolivälissä, Punaisella Pilvellä sanottiin olleen yli 80 todistettua coup’ta.

    Muita merkittäviä ja coup’n tuottavia tekoja olivat toverin pelastaminen taistelutantereelta, haavoittuminen taistelussa, hevosten varastaminen ja vangin ottaminen. Nämäkin jakaantuivat eri kategorioihin sen mukaan, miten ne oli suoritettu. Esimerkiksi haavoittuminen lähitaistelussa oli kunniakkaampaa kuin haavoittuminen kaukaa ammutusta nuolesta tai luodista. Samoin vihollisen surmaaminen lähitaistelussa oli arvokkaampaa kuin hänen tappamisensa etäältä.

    Jokaista suoritettua coup’ta vastasi tietynlainen sulka, josta kunkin soturin uroteot saattoi lukea. Esimerkiksi haavoittumisen merkiksi soturi sai kantaa punaista sulkaa. Vaakatasossa pidetty sulka merkitsi vihollisen koskettamista, kun taas pystysuorassa kannettu sulka oli merkkinä tapetusta vihollisesta. Urotekoja esiteltiin myös muun muassa maalauksin paidoissa, viitoissa ja muissa tekstiileissä.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    coupenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    AnderssonR&HämäläinenR&KekkiS2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 13.5.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:coup. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:coup.)