Oikeustiede:toimitusministeristö

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

toimitusministeristö

toimitusministeristö
Määritelmä suomalaisessa parlamentarismissa oikeusasemaltaan sellainen valtioneuvosto l. hallitus, joka on esittänyt eronpyyntönsä, joutuu valtiosäännön mukaan jatkamaan tehtävässään siihen saakka, kunnes uusi hallitus nimitetään; vasta tässä yhteydessä eron pyytänyt hallitus vapautetaan tehtävästään
Selite Hallitus- ja hallintovallan käyttämisessä ei voi syntyä sellaista katkosta, jolloin toimivaltaista valtioneuvostoa ei ole. Tämän vuoksi hallituksen pyydettyä vapautusta tehtävästään joko siksi, ettei se itse tahdo jatkaa toimintaansa, tai saatuaan eduskunnalta epäluottamuslauseen, hallitus jatkaa tehtävässä uuden hallituksen nimittämiseen saakka. Tänä aikana hallitus ja pääministeri voivat valtiosäännön mukaan käyttää kaikkea perustuslaissa säädettyä toimivaltaa. Käytännössä toimitusministeristöt kuitenkin "hoitavat vain juoksevia asioita" eli hallitusrutiineja, eivätkä pyri uusiin poliittisiin aloitteisiin. Ne eivät myöskään enää toteuta alkuperäistä hallitusohjelmaa. Epäluottamuslauseen saanut valtioneuvosto, joka kuitenkin joutuu jatkamaan toimintaansa uuden hallituksen nimittämiseen kuluvan ajan, on käytännössä välttämätön, joskaan sen asema ei täysin sovellu perustuslain kategoriseen edellytykseen siitä, että valtioneuvoston ja sen jäsenen "tulee nauttia eduskunnan luottamusta". Lienee myös katsottava, että eduskunnan luottamuksen menettänyt, toimitusministeristönä silti jatkava valtioneuvosto voi myötävaikuttaa tasavallan presidentin päätökseen ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämisestä. Jos uutta hallitusta ei saada neuvotelluksi ennen vaaleja ja pian sen jälkeenkään, parlamentarismin luottamusvaatimuksen ja hallituksen poliittisen ministerivastuun kannalta epätyydyttävä tilanne voi silloin jatkua pitkähkönkin ajan.
Lisätiedot
Kirjoittaja Ilkka Saraviita

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:toimitusministeristö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:toimitusministeristö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg