Oikeustiede:omavelkainen takaus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

omavelkainen takaus

omavelkainen takaus
Definition omavelkainen takaus on takausta, jonka mukaan takaaja vastaa päävelasta niin kuin henkilökohtaisesti vastuussa oleva velallinen
Explanation Määritelmä on takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta annetun lain (361/1999, takauslaki) 2 §:n 3 kohdassa.

Pääosa takauksista on perinteisesti ollut omavelkaisia takauksia. Takaus on velkojalle edullinen, koska hän voi kääntyä päävelan erääntyessä suoraan takaajan puoleen. Hänen ei tarvitse edes vaatia suoritusta ensin velalliselta. Tätä tarkoittaa velallisen kanssa samanlaisen vastuun ottaminen päävelasta. Vastuu on samanlaista kuin yhteisvastuullisten velallisten vastuu. Velkojalla on siten kaksi vaihtoehtoista päävelan maksajaa ja hän saa valita, kumman puoleen ensin kääntyy. Valintaan vaikuttanee merkittävästi se, kummalta saa suorituksen helpommin.

Pääjako toissijaisiin ja omavelkaisiin takauksiin koskee kaikkia erilaisia takaustyyppejä, kuten täytetakausta ja pankkitakausta. Myös ne voivat olla omavelkaisia tai toissijaisia takauksia.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

AurejärviE2001, EIF-I, HE189/1998, Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.7.2020: Oikeustiede:omavelkainen takaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:omavelkainen takaus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →