Oikeustiede:muuttopäivä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

muuttopäivä

muuttopäivä
Definition vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä
Explanation Huoneenvuokrasopimuksen päättyessä on vuokranantajan edun mukaista, että vuokralainen poistuu huoneistosta vuokrasuhteen päätyttyä. Toisaalta myös vuokralaisten etu vaatii, että muutto uuteen huoneistoon sujuu vaikeuksitta. Sen vuoksi sekä asunnon että liikehuoneiston vuokraa koskevissa laeissa on säännökset muuttopäivästä. Säännösten avulla pyritään varmistamaan sekä huoneiston nopea tyhjentyminen että vuokralaisen mahdollisuus päästä uusiin vuokratiloihin. Huoneenvuokralakien säännökset eivät ole muuttopäivän osalta pakottavia.

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (481/1995) 68 §:n mukaan asunnon vuokrassa muuttopäivä on vuokrasuhteen päättymistä seuraava ensimmäinen arkipäivä. Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä vuokranantajan käyttöön puolet huoneistosta ja seuraavana päivänä luovutettava sen kokonaan vuokranantajan hallintaan. Muuttopäivää on mahdollista siirtää tuomioistuimen luvalla enintään vuodella, jos vuokrasuhde ei ole ollut määräaikainen laissa säädetyin edellytyksin (asuinhuoneiston vuokrauksesta annettu laki, 69-71 §). Kanne tuomioistuimessa on laitettava vireille viimeistään kuukautta ennen muuttopäivää. Alivuokraa koskevat omat säännökset muuttopäivästä ja sen siirtämisestä (em. laki, 83 §).

Myös liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain (482/1995) 55 §:n mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Huoneisto on silloin luovutettava vuokranantajan hallintaan. Alivuokralaisen osalta muuttopäivä on alivuokrasuhteen päättymisen jälkeinen päivä (em. lain 63 §:n 2 mom.). Muuttopäivän siirtäminen on mahdollista kuudella kuukaudella, jos tuomioistuin hyväksyy muuttopäivän siirtämistä koskevan vaatimuksen. Muuttopäivän siirrosta on säädetty mainitun lain 56-58 §:ssä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, Kanerva&Kuhanen2011, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.7.2020: Oikeustiede:muuttopäivä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:muuttopäivä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →