Oikeustiede:liukuva työaika

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

liukuva työaika

liukuva työaika
Definition työaikamuoto, jossa työntekijällä on oikeus itse päättää sovitun liukuma-ajan puitteissa työntekonsa päivittäinen aloittamis- ja päättymisajankohta
Explanation Liukuvassa työajassa voidaan poiketa sekä työaikalain 6 §:n mukaisesta säännöllisestä työajasta että työehtosopimuksen säännöllisistä työaikaa koskevista määräyksistä. Liukuvaa työaikaa ei kuitenkaan voida käyttää jaksotyöksi järjestetyssä työssä eikä sitä voida käyttää työajan järjestämiseksi kuuteen viikkotyöpäivään. Liukuvan työajan käyttöön ottaminen edellyttää sovittavan kiinteästä työajasta, joka työntekijän on oltava paikalla, vuorokautisesta liukuma-ajasta, lepoaikojen sijoittamisesta sekä työajan kertymän ylä- ja toisaalta työajan vajeen alarajasta. Liukuvasta työajasta sopivat aina työntekijä ja työnantaja. Työaikalain mukaan liukuma-aika voi olla enintään kolme tuntia päivässä ja enimmäiskertymä enintään 40 tuntia. Säännöllisen työajan on oltava keskimäärin enintään 40 tuntia viikossa. Mikäli työajan ylityksiä ei tasoittamalla saada korvattua kohtuullisessa ajassa, on ylitys korvattava yksittäisinä vapaatunteina tai vapaapäivinä.
Additional Information
Kirjoittaja: Marjo Ylhäinen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.7.2020: Oikeustiede:liukuva työaika. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liukuva työaika.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →