Oikeustiede:lakimiesprofessio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

lakimiesprofessio

lakimiesprofessio
Definition lakimiesprofessiolla viitataan koulutettuun lakimieskuntaan, joka on erikoistunut oikeudellisten kysymysten käsittelyyn
Explanation Koulutettu lakimies on Suomessa suhteellisen tuore ilmiö. Tuomitseminen tuomioistuimissa oli 1600-luvulle asti talonpoikaista, eikä Suomessa ollut koulutettua lakimieskuntaa. Suomalaisen lakimieskunnan syntyajankohtana voidaan pitää vuotta 1640, jolloin perustettiin Turun Akatemia ja aloitettiin lakimieskoulutus. Lakimiesten määrä alkoi kuitenkin lisääntyä vasta 1800-luvun lopussa. Voikin sanoa, että suomalainen lakimiesprofessio ja juristi nykyaikaisessa mielessä syntyivät 1800-luvulla. Nykyisin lakimiehiä on noin 20 000. Noin puolet juristeista toimii yksityissektorilla ja puolet julkisella sektorilla. Vielä 1960-luvulle asti tutkinnon suorittaneista alle 10 prosenttia oli naisia. 1970-luvulla naisten osuus alkoi kasvaa nopeasti. 2000-luvulla jo yli puolet tutkinnon suorittaneista on naisia. Nykyisin valmistuvista juristeista noin kaksi kolmasosaa on naisia.
Additional Information
Kirjoittaja: Kaijus Ervasti

Related Concepts

Sources

ErvastiK2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.06.2019: Oikeustiede:lakimiesprofessio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lakimiesprofessio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg