Oikeustiede:kunnallishallinnosta säätäminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kunnallishallinnosta säätäminen

kunnallishallinnosta säätäminen
Määritelmä Perustuslaki määrittelee, milloin kuntaa koskevat normit on annettava lailla ja milloin niitä voidaan antaa asetuksella tai alemmanasteisella normilla.
Selite Perustuslain mukaan lailla on säädettävä muun muassa kunnan hallinnon perusteista ja kunnan tehtävistä, kuntajaon perusteista, äänioikeudesta kunnallisvaaleissa ja äänestysoikeudesta kunnallisessa kansanäänestyksessä.

Asioissa, joissa perustuslaki edellyttää laintasoista sääntelyä, valtioneuvostolle tai ministeriölle voidaan siirtää valta vain lakia täydentävien epäolennaisten ja toimeenpanoluonteisten säännösten antamiseen.

Ministeriötä alempi hallintoviranomainen voidaan lailla valtuuttaa antamaan oikeussääntöjä määrätyistä asioista, jos siihen on sääntelyn kohteeseen liittyviä erityisiä syitä eikä sääntelyn asiallinen merkitys edellytä, että asiasta säädetään lailla tai asetuksella.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Kari Prättälä

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:kunnallishallinnosta säätäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kunnallishallinnosta säätäminen.)