Oikeustiede:konsiliaattorit

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

konsiliaattorit

konsiliaattorit
Määritelmä yhteisnimitys joukolle lähinnä italialaisia juristeja, jotka 1300-1400 –luvuilla pyrkivät luomaan yhtenäistä oikeudellista järjestelmää glossaattorien työn pohjalta tulkitsemalla uudelleen roomalaisen yksityisoikeuden sekä muiden oikeusjärjestelmien oppeja
Selite Tärkeimpiä konsiliaattoreita olivat Bartolus de Saxoferrato ja hänen oppilaansa Baldus de Ubaldis. Käsitteistö on heidän suhteensa hieman horjuvaa, sillä heitä kutsutaan joskus myös nimityksellä kommentaattorit tai post-glossaattorit. Suomalaiset termit ovat peräisin lähinnä saksalaisesta oppihistoriasta ja viittaavat erilaisiin oikeudellisen kirjoituksen muotoihin. Kommentaarit olivat esimerkiksi roomalaisen oikeuden selityksiä, kun taas konsiilit (consilia) olivat oikeudellisia mielipiteitä. Konsiliaattorit kirjoittivat paitsi roomalaisen oikeuden kommentaareja, myös teoksia kanonisesta ja feodaalioikeudesta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Kaius Tuori

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:konsiliaattorit. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konsiliaattorit.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →