Oikeustiede:jutun palauttaminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

jutun palauttaminen

jutun palauttaminen
Määritelmä muutoksenhaun johdosta ylempi tuomioistuin osoittaa asian alemman tuomioistuimen uudelleen käsiteltäväksi eikä itse ratkaise asiaa aineellisesti
Selite Kun tuomioistuimen ratkaisuun haetaan muutosta, ylempi tuomioistuin yleensä itse ratkaisee asian aineellisesti ja joko pysyttää alemman tuomioistuimen ratkaisun tai muuttaa sitä. Poikkeuksellisesti ylempi tuomioistuin kuitenkin saattaa kumota ratkaisun ja palauttaa asian alempaan tuomioistuimeen uudelleen käsiteltäväksi. Perusteena tähän on yleensä alemmassa oikeusasteessa sattunut menettelyvirhe tai asiassa esitetty uusi oikeudenkäyntiaineisto, jonka vuoksi asia on tarpeen käsitellä uudelleen alemmassa asteessa. Palauttamisen haittapuolena asianosaisten kannalta on se, että asian ratkaiseminen viivästyy ja kustannukset nousevat, minkä vuoksi ylempi tuomioistuin saattaa kuitenkin viivytyksen välttämiseksi ottaa asian itse aineellisesti käsiteltäväkseen. Palauttamisen jälkeen asia otetaan alemmassa tuomioistuimessa uudelleen käsiteltäväksi asiasta riippuen joko viran puolesta tai asianosaisen aloitteesta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Tatu Leppänen

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.03.2019: Oikeustiede:jutun palauttaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jutun palauttaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg