Oikeustiede:ehdollinen rangaistus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ehdollinen rangaistus

ehdollinen rangaistus
Definition rikosoikeudellinen seuraamus, jolle on olennaista tuomitun rangaistuksen täytäntöönpanon lykkääminen määräajaksi (koeaika) ja rangaistuksen raukeaminen, jos tuomittu ei koeaikana riko hänelle asetettuja ehtoja
Explanation Suomen rikoslain ainoa ehdollinen rangaistus on ehdollinen vankeus. Enintään kahden vuoden pituinen vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdollisena vähintään yhden ja enintään kolmen vuoden koeajaksi. Ehdollista vankeutta voidaan tehostaa sakkorangaistuksella tai yhdyskuntapalvelulla ja alle 21-vuotiaana rikoksensa tehnyt voidaan määrätä valvontaan. Jos tuomittu tekee koeaikana rikoksen, josta hänet tuomitaan ehdottomaan vankeuteen, voidaan ehdollinen vankeus määrätä pantavaksi täytäntöön joko kokonaan tai osittain, mutta se voidaan harkinnan mukaan olla myös määräämättä täytäntöön. Suomessa oli aina vuoteen 2001 saakka käytössä ehdollinen sakkorangaistus, mutta siitä luovuttiin, koska se oli jäänyt vähämerkitykseksi. Common law -maissa, mutta myös muualla on käytössä ehdollisen rangaistuksen muoto, jossa ainoastaan todetaan tekijän syyllisyys. Hänelle ei tuomita varsinaista rangaistusta, vaan hänet asetetaan koeajaksi valvontaan ja jos tekijä rikkoo valvonta-aikana hänelle asetettuja ehtoja, harkitaan rangaistuksen määrääminen uudelleen tuomioistuimessa.
Additional Information
Kirjoittaja: Martti Majanen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:ehdollinen rangaistus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ehdollinen rangaistus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →