Oikeustiede:auskultointi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

auskultointi

auskultointi
Definition Auskultoinniksi kutsutaan käräjäoikeudessa sekä käräjäoikeudessa ja hovi- tai hallinto-oikeudessa tapahtuvaa tuomioistuinharjoittelua.
Explanation Yhden vuoden kestävä auskultointi suoritetaan joko kokonaan käräjäoikeudessa tai niin, että auskultoinnista kuusi kuukautta suoritetaan käräjäoikeudessa ja kuusi kuukautta joko hovi- tai hallinto-oikeudessa. Auskultointia suorittavan virkanimike on käräjänotaari. Käräjäoikeuden laamanni valitsee käräjänotaarin tehtävään ja silloin kun osa auskultoinnista suoritetaan hovi- tai hallinto-oikeudessa, kyseinen tuomioistuin osallistuu valintaan.

Käräjänotaarin tehtävät järjestetään siten, että käräjänotaari saa kokemusta tuomarin tehtävistä sekä esittelijän tehtävistä, mikäli osa auskultoinnista suoritetaan hovi- tai hallinto-oikeudessa. Käräjänotaari käsittelee yksinkertaisia hakemus- ja rikosasioita sekä voi toimia jäsenenä useampijäsenisessä ratkaisukokoonpanossa tai puheenjohtajana lautamieskokoonpanossa laamannin määräyksestä. Lisäksi käräjänotaari osallistuu tuomioistuimen kansliassa suoritettaviin tehtäviin sekä seuraa käräjäoikeuden istuntoja.

Hovioikeus myöntää auskultoinnin suorittaneelle hakemuksesta varatuomarin arvonimen. Edellytyksenä arvonimelle on, että käräjänotaari on suorittanut loppuun kaikki hänelle uskotut tehtävät.
Additional Information
Kirjoittaja Antti Tapanila

Related Concepts

Sources

PasoM2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Oikeustiede:auskultointi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:auskultointi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg