Oikeustiede:auskultointi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

auskultointi

auskultointi
Määritelmä Auskultoinniksi kutsutaan käräjäoikeudessa sekä käräjäoikeudessa ja hovi- tai hallinto-oikeudessa tapahtuvaa tuomioistuinharjoittelua.
Selite Yhden vuoden kestävä auskultointi suoritetaan joko kokonaan käräjäoikeudessa tai niin, että auskultoinnista kuusi kuukautta suoritetaan käräjäoikeudessa ja kuusi kuukautta joko hovi- tai hallinto-oikeudessa. Auskultointia suorittavan virkanimike on käräjänotaari. Käräjäoikeuden laamanni valitsee käräjänotaarin tehtävään ja silloin kun osa auskultoinnista suoritetaan hovi- tai hallinto-oikeudessa, kyseinen tuomioistuin osallistuu valintaan.

Käräjänotaarin tehtävät järjestetään siten, että käräjänotaari saa kokemusta tuomarin tehtävistä sekä esittelijän tehtävistä, mikäli osa auskultoinnista suoritetaan hovi- tai hallinto-oikeudessa. Käräjänotaari käsittelee yksinkertaisia hakemus- ja rikosasioita sekä voi toimia jäsenenä useampijäsenisessä ratkaisukokoonpanossa tai puheenjohtajana lautamieskokoonpanossa laamannin määräyksestä. Lisäksi käräjänotaari osallistuu tuomioistuimen kansliassa suoritettaviin tehtäviin sekä seuraa käräjäoikeuden istuntoja.

Hovioikeus myöntää auskultoinnin suorittaneelle hakemuksesta varatuomarin arvonimen. Edellytyksenä arvonimelle on, että käräjänotaari on suorittanut loppuun kaikki hänelle uskotut tehtävät.
Lisätiedot
Kirjoittaja Antti Tapanila

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

PasoM2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:auskultointi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:auskultointi.)SLYpalkki.jpg