Oikeustiede:asuntoalueen vuokra

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

asuntoalueen vuokra

asuntoalueen vuokra
Definition maanvuokralaissa (258/1996) säännelty vuokramuoto annettaessa kiinteistö tai alue vuokralle pysyvää asumistarkoitusta varten
Explanation Asuntoalueen vuokran tunnusmerkistöön kuuluu, että vuokra-alueella on tai sille tulee rakennettavaksi vuokralaiselle (vuokramiehelle) kuuluva rakennus pysyvää asumista varten. Maanvuokra vapaa-ajan asumista varten tarkoitettua rakennusta varten ei ole asuntoalueen vuokraa. Asuntoalueen vuokrasta on erotettava maanvuokralaissa myös säännellyn, asuntoalueen vuokran kanssa samaa tarkoitusta palvelevan tontinvuokran käsite. Tontinvuokra ei ole tullut käyttöön juuri lainkaan.

Kun kysymys on asuntoalueen vuokrasta vasta rakennettavaa rakennusta varten, vuokra-aika ei saa olla kolmeakymmentä vuotta lyhyempi. Jos toisin ei ole sovittu, vuokranantajalla on näissä tapauksissa velvollisuus vuokra-ajan päättyessä lunastaa vuokralaisen rakennukset, pysyvään käyttöön tarkoitetut laitteet ja laitokset sekä puut ja pensaat. Laissa on tahdonvaltaisia säännöksiä myös lunastuksen määrästä. Lunastusvelvollisuutta ja lunastuksen määrää koskevaa sopimusvapautta rajoittaa vain kohtuuttomien sopimusehtojen sovittelua koskeva säännös.

Asuntoalueen vuokra on maanvuokramuodoista yleisin. Kaupungit ja muut kunnat ovat suurin vuokranantajaryhmä. Asunto- ja maapoliittisista syistä asuntoalueen vuokraa on käytetty paljon maan myynnin vaihtoehtona.
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Kartio

Related Concepts

Sources

KartioL1983, WirilanderJ1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:asuntoalueen vuokra. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asuntoalueen vuokra.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →