Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokrasopimus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

asuinhuoneiston vuokrasopimus

asuinhuoneiston vuokrasopimus
asunnon vuokrasopimus
Definition sopimus, jolla vuokralainen ja vuokranantaja sopivat vuokrasopimuksen ehdoista
Explanation Asuinhuoneiston vuokrasopimuksella vuokranantaja luovuttaa vuokralaiselle asuinhuoneiston käyttöoikeuden. Osapuolten välille syntyy vuokrasuhde, jonka sisältö määräytyy sopimusehtojen lisäksi asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (481/1995) ja muiden asuinhuoneiston vuokraan sovellettavien säännösten, tavanomaisen oikeuden, yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden ja osapuolten välisten käytäntöjen perusteella.

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annettu laki on suhteellisen laaja (100 §:ää). Sen säännöksistä saa vuokrasopimuksessa poiketa, jos laissa ei ole toisin säädetty tai jos poikkeamista ei ole muutoin katsottava kielletyksi (lain 3 §). Myös jälkimmäisellä vaihtoehdolla on käytännön merkitystä. Pakottavista säännöksistä ks. Laajempi kuvaus.

Jos jokin asia on jäänyt sopimuksessa sopimatta, sovelletaan asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain säännöksiä. Jos esimerkiksi vuokran eräpäivää ei ole sovittu, vuokra on maksettava asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 34 §:n mukaisesti viimeistään toisena päivänä vuokranmaksukauden alusta lukien. Vuokranmaksukausi on kalenterikuukausi, ellei toisin ole sovittu. Maksupäivä lain mukaan on siten kuukauden 2. päivä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, HemmoM2003, HE304/1994, Kanerva&Kuhanen2011, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokrasopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokrasopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →