Oikeustiede:alkuperäiskansojen oikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

alkuperäiskansojen oikeus

alkuperäiskansojen oikeus
Definition Tietyssä valtiossa tai maantieteellisellä alueella asuvan alkuperäisväestön oikeus. Alkuperäiskansalla tai alkuperäiskansojen oikeudella ei ole yhtä vakiintunutta kansainvälistä määritelmää. Yleisimmät englanninkieliset vastineet ovat indigenous law, chthonic law ja aboriginal law.
Explanation Alkuperäiskansojen oikeus vaihtelee kulttuurista toiseen eikä pääsääntöisesti esiinny nykyisin puhtaassa muodossa, vaan vaikuttaa vallitsevien oikeusjärjestysten taustalla. Alkuperäiskansojen oikeus on vanhin oikeuden muoto, joka on lähtökohtaisesti suullista tapaoikeutta ja perimätietoa. Oikeudelliset rakenteet ja oikeustoimet ovat usein väljiä ja vapaamuotoisia.

Alkuperäiskansojen oikeuden perusta on kosmologisissa ja uskonnollisissa näkemyksissä, jotka vaikuttavat koko yhteisön elämään, ympäristöön ja oikeuskäsitykseen. Tämä vaikuttaa myös aikakäsitykseen: lineaarisen käsityksen sijasta menneisyys ja tulevaisuus ovat osa samaa kokonaisuutta, ympäröiden elämäntodellisuuden.

Alkuperäiskansojen oikeudella on muuttumaton, sakraali ydin. Pintatasollaan oikeus on kuitenkin osoittanut joustavuutta. Seurauksena on ollut enemmän tai vähemmän synkretistinen kehityskulku, jossa alkuperäiskansojen oikeus täydentää tai korvaa positivistista oikeusjärjestelmää. Tämä vaikutus näkyy erityisesti perhe-, perintö- ja ympäristöoikeuden alalla.
Additional Information
Kirjoittaja: Jari Uimonen

Equivalents

indigenous law (luo nimityssivu)englanti
aboriginal law (luo nimityssivu)englanti
chthonic law (luo nimityssivu)englanti

Related Concepts

Sources

GlennHP2010, MenskiW2006, Morse&Woodman1988, Schulte-TenckhoffI1997

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.06.2019: Oikeustiede:alkuperäiskansojen oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:alkuperäiskansojen oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg