Oikeustiede:alkuperäiskansojen oikeus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

alkuperäiskansojen oikeus

alkuperäiskansojen oikeus
Määritelmä Tietyssä valtiossa tai maantieteellisellä alueella asuvan alkuperäisväestön oikeus. Alkuperäiskansalla tai alkuperäiskansojen oikeudella ei ole yhtä vakiintunutta kansainvälistä määritelmää. Yleisimmät englanninkieliset vastineet ovat indigenous law, chthonic law ja aboriginal law.
Selite Alkuperäiskansojen oikeus vaihtelee kulttuurista toiseen eikä pääsääntöisesti esiinny nykyisin puhtaassa muodossa, vaan vaikuttaa vallitsevien oikeusjärjestysten taustalla. Alkuperäiskansojen oikeus on vanhin oikeuden muoto, joka on lähtökohtaisesti suullista tapaoikeutta ja perimätietoa. Oikeudelliset rakenteet ja oikeustoimet ovat usein väljiä ja vapaamuotoisia.

Alkuperäiskansojen oikeuden perusta on kosmologisissa ja uskonnollisissa näkemyksissä, jotka vaikuttavat koko yhteisön elämään, ympäristöön ja oikeuskäsitykseen. Tämä vaikuttaa myös aikakäsitykseen: lineaarisen käsityksen sijasta menneisyys ja tulevaisuus ovat osa samaa kokonaisuutta, ympäröiden elämäntodellisuuden.

Alkuperäiskansojen oikeudella on muuttumaton, sakraali ydin. Pintatasollaan oikeus on kuitenkin osoittanut joustavuutta. Seurauksena on ollut enemmän tai vähemmän synkretistinen kehityskulku, jossa alkuperäiskansojen oikeus täydentää tai korvaa positivistista oikeusjärjestelmää. Tämä vaikutus näkyy erityisesti perhe-, perintö- ja ympäristöoikeuden alalla.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Jari Uimonen

Vieraskieliset vastineet

indigenous law (luo nimityssivu)englanti
aboriginal law (luo nimityssivu)englanti
chthonic law (luo nimityssivu)englanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

GlennHP2010, MenskiW2006, Morse&Woodman1988, Schulte-TenckhoffI1997

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:alkuperäiskansojen oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:alkuperäiskansojen oikeus.)SLYpalkki.jpg