Oikeustiede:alivakuutus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

alivakuutus

alivakuutus
Määritelmä tilanne, jossa omaisuus tai muu etuus on vakuutettu merkittävästi sen oikeaa arvoa pienemmästä vakuutusmäärästä
Selite Vakuutussopimuksissa on tavanomaista, että vakuutuksenantajan velvollisuus korvata vakuutetulle etuudelle aiheutunut vahinko on rajoitettu sovittuun vakuutusmäärään. Jos vakuutetun kohteen tai muun etuuden todellinen arvo on kuitenkin vakuutusmäärää suurempi, kysymyksessä on alivakuutustilanne. Alivakuuttaminen on sallittua, mutta se johtaa tyypillisesti siihen, että vakuutuksenantaja on vakuutussopimuksen ehtojen mukaan velvollinen korvaamaan aiheutuneesta vahingosta vain vakuutusmäärän ja etuuden todellisen arvon suhdetta vastaavan osan. Jos vakuutusmäärä perustuu kuitenkin olennaisesti vakuutuksenantajan tai sen edustajan antamaan arvioon, korvaus on suoritettava vahingon määräisenä, kuitenkin enintään vakuutusmäärän mukaisena (vakuutussopimuslain 58 §).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Mika Hemmo

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:alivakuutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:alivakuutus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →