Oikeustiede:alivakuutus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

alivakuutus

alivakuutus
Definition tilanne, jossa omaisuus tai muu etuus on vakuutettu merkittävästi sen oikeaa arvoa pienemmästä vakuutusmäärästä
Explanation Vakuutussopimuksissa on tavanomaista, että vakuutuksenantajan velvollisuus korvata vakuutetulle etuudelle aiheutunut vahinko on rajoitettu sovittuun vakuutusmäärään. Jos vakuutetun kohteen tai muun etuuden todellinen arvo on kuitenkin vakuutusmäärää suurempi, kysymyksessä on alivakuutustilanne. Alivakuuttaminen on sallittua, mutta se johtaa tyypillisesti siihen, että vakuutuksenantaja on vakuutussopimuksen ehtojen mukaan velvollinen korvaamaan aiheutuneesta vahingosta vain vakuutusmäärän ja etuuden todellisen arvon suhdetta vastaavan osan. Jos vakuutusmäärä perustuu kuitenkin olennaisesti vakuutuksenantajan tai sen edustajan antamaan arvioon, korvaus on suoritettava vahingon määräisenä, kuitenkin enintään vakuutusmäärän mukaisena (vakuutussopimuslain 58 §).
Additional Information
Kirjoittaja: Mika Hemmo

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.8.2020: Oikeustiede:alivakuutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:alivakuutus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →