Oikeustiede:Hammurabin laki

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hammurabin laki

Hammurabin laki
Määritelmä vuosina 1728-686 e.Kr hallinneen Hammurabin antama laki
Selite Laki on kuuluisin babylonialaisen oikeuden lähteistä. Se on hakattu kaksi metriä koskeaan diariittipatsaaseen, jota säilytetään Pariisin Louvressa.

Lakia ei voida pitää tapaoikeuden muistiin kirjaamisena eikä se rinnastu nykyaikaisiin kodifikaatioihin. Siinä on määräyksiä sellaisista kysymyksistä, joita vanhat oikeustavat eivät koskeneet. Eräät sen määräykset ovat samoja kuin vanhemmissa Babylonian oikeuden lähteissä. Laki on tyypillinen esimerkki arkaaisesta oikeudesta.

Laki jakautuu esipuheeseen, itse lakitekstiin ja loppulauseeseen. Teksti on kirjoitettu yhtäjaksoiseksi, mutta se on myöhemmin jaettu 282 pykälään. Siinä on muun muassa tuomioistuinimettelyä, rikoksia, maanomistusta, luotonantoa sekä perhe- ja perintöoikeutta koskevia määräyksiä. Lain säännökset heijastavat hierakista yhteiskuntaa, jossa mm. eri ryhmille oli erilaiset rangaistukset. Rangaistuksia koskevissa määräyksissä näkyy ns. talio-periaate (ius talionis).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Pia Letto-Vanamo

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Oikeustiede:Hammurabin laki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Hammurabin laki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →