Oikeustiede:Constitutio Criminalis Carolina

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Constitutio Criminalis Carolina

Constitutio Criminalis Carolina (luo nimityssivu)
Määritelmä Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan ensimmäinen valtakunnallinen rikoslaki vuodelta 1532
Selite Säädöksen nimi on latinan kieltä. Sana constitutio tarkoittaa tässä (tavallista) lakia, ja adjektiivi criminalis merkitsee rikos-, rikoksia koskeva. Carolina puolestaan johtuu silloisen hallitsijan, keisari Kaarle V:n nimen latinankielisestä muodosta (Carolus); kyseessä on nimestä johdettu (feminiininen) adjektiivi (sananmuk. kaarlelainen). Siten säädöksen nimi voidaan kääntää Kaarlen rikoslaki. Kirjallisuudessa säädöksestä esiintyy myös lyhennetty nimitys Carolina ja sen saksalaistettu muoto Karolina sekä säädöksen taustaan kytkeytyvä saksankielinen nimitys Halsgerichtsordnung (henkirikosjärjestys t. -sääntö).

Latinankielisestä nimestä huolimatta itse laki oli laadittu saksan kielellä. Sitä pidetään kielellisesti erittäin korkealuokkaisena lainsäädäntötuotteena, joka edisti merkittävästi saksan kielen kehitystä.

Laki koski vain törkeimpiä rikoksia, ja sen säännökset olivat valtaosaltaan menettelyllisiä. Constitutio Criminalis Carolinan säännökset rakentuivat roomalais-kanonisen prosessin periaatteille ja ilmensivät voimistuvan keskusvallan kasvavaa intressiä oikeudenhoitoon. Laki oli voimassa Saksassa ainoastaan toissijaisena oikeutena, mutta se vaikutti merkittävällä tavalla rikos- ja rikosprosessioikeuden kehitykseen paitsi Saksan valtioissa myös muualla Euroopassa. Muodollisesti Constitutio Criminalis Carolina oli Saksan valtioissa voimassa rikosoikeudenkäyntimenettelyn kodifiointiin (1800-luvun jälkipuoliskolle) asti.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Heikki Pihlajamäki

Vieraskieliset vastineet

Carolina (luo nimityssivu)saksa
Karolina (luo nimityssivu)saksa
Halsgerichtsordnung (luo nimityssivu)saksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

vonLandauP&SchroederF-C1984

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:Constitutio Criminalis Carolina. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Constitutio Criminalis Carolina.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →