Oikeustiede:Ahvenanmaan itsehallintolaki

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Ahvenanmaan itsehallintolaki

Ahvenanmaan itsehallintolaki
Definition eduskunnan Ahvenanmaan maakuntapäivien myötävaikutuksella säätämä perustuslakitasoinen laki
Explanation Ahvenanmaan itsehallintolaissa säädetään maakunnan alueesta, toimivallasta ja elimistä sekä maakunnan ja valtakunnan (valtion) välisestä toimivallanjaosta samoin kuin kotiseutuoikeudesta ja Ahvenanmaan valtuuskunnasta. Itsehallintolain mukaan maakunnan ainoa virallinen kieli on ruotsi.

Ahvenanmaan itsehallintolakia voidaan muuttaa ainoastaan eduskunnan ja maakuntapäivien yhtäpitävin päätöksin. Eduskunnassa päätös on tehtävä siinä järjestyksessä kuin perustuslain muuttamisesta on säädetty ja maakuntapäivillä vähintään 2/3 enemmistöllä annetuista äänistä.

Koska itsehallintolaki on säädetty perustuslain säätämisjärjestyksessä, sen säännökset saattavat merkitä poikkeuksia Suomen perustuslaista. Näin ollen esimerkiksi perustuslain kielellisiä oikeuksia koskevat säännökset eivät koske Ahvenanmaata. Nykyinen itsehallintolaki on annettu 1991 (1144/1991).
Additional Information
Kirjoittaja: Sten Palmgren

Related Concepts

Sources

HE73/1990vp, SuksiM2005, JyränkiA2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.06.2019: Oikeustiede:Ahvenanmaan itsehallintolaki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Ahvenanmaan itsehallintolaki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →