Kirjallisuudentutkimus:spekulaatio

    Tieteen termipankista

    spekulaatio

    spekulaatio
    Määritelmä tuntemattoman tai epävarman asian, tilanteen tai ilmiön käsitteleminen mielikuvitusta käyttäen, joko leikillisesti tai strategisesti jotain tiettyä päämäärää varten (esim. spekulatiivinen tarinankerronta, hypoteesien tekeminen tai toiminnan suunnittelu), kuvittelijan näkökulmasta tunnetuista tosiseikoista käsin
    Selite

    Spekulaatiota voidaan kirjallisuudentutkimuksen kontekstissa tarkastella yhtäältä kognitiivisena strategiana, mielikuvituksellisena prosessina ja toisaalta toteutuneena artefaktina, spekulatiivisena fiktiona.

    Spekulaatio eroaa esimerkiksi ennustuksista (prediction), ennusteista (forecast) ja profetioista (prophesy) siinä, että sen ei tarvitse koskea sitä, mikä tulee tapahtumaan tai jonka voidaan perustellusti esittää tapahtuvan: se koskee kaikkea sitä, mikä voi olla mahdollista ja kurottaa näin kohti tuntematonta. Näin ollen se on keino pyrkiä käsittelemään kaikkea sitä, mikä on epävarmaa, vasta tulossa tai jossakin todennäköisen ja epätodennäköisen välimaastossa, mutta jolla kuitenkin on jonkinlainen, esimerkiksi kausaalinen, looginen tai materiaalinen yhteys kuvittelijan tuntemaan todellisuuteen. Vaikka spekulaation ei siis tarvitse esimerkiksi ennusteiden tapaan lähteä todeksi tiedetyistä seikoista tai olosuhteista, kuvittelijan näkökulma on väistämätön tuntemattoman määrittelemisessä. Tässä mielessä spekulaation sisältyvät myös erilaiset ideologiset, kontekstuaaliset ja keholliset näkökulmat.

    Spekulatiivisessa fiktiossa oleellista on se, että se ei pelkästään kutsu ja mahdollista lukijan spekulaatiota (kuten kaikki fiktio jossain määrin tekee) vaan myös kuvaa, korostaa ja kirjaimellistaa spekulaation prosessin. Yksi tapa tarkastella spekulaatiota tässä niin sanotusti toteutuneessa muodossa on jakaa se kolmeen osaan: premissiin (premise), ajatuskokeeseen (thought experiment) ja mediumiin (medium). Näistä premissi sisältää spekulatiivisen prosessin lähtökohdat, ajatuskoe itse prosessin ja mediumi välineet (kuten esimerkiksi romaanin), jolla spekulaatio toteutetaan. Tässä, jälleen, spekulaatio sekä rajaa että avaa erilaisia kuvittelun reittejä ja mahdollisuuksia.

    Spekulaatio voidaankin nähdä yhtenä tapana käsitellä maailmaa fiktion keinoin, yhtäaikaisesti tunnistaen kahden maailman, fiktion maailman ja sen ulkopuolisen maailman, olemassaolon ja suhteet. Tässä voidaan nähdä myös spekulatiivisen fiktion potentiaali muutosten pohtimiseen niin sanottujen yhdysmahdollisuuksien (compossibility) kautta: lukija voi tarkastella rinnakkain erilaisia toivottuja mahdollisuuksia tai tulevaisuuksia, sitä nykyhetkeä jossa hän elää, ja niitä mahdollisuuksia ja tulevaisuuksia, joita kaiken aikaa arjessa ollaan tekemässä.

    Erikieliset vastineet

    speculationenglanti (English)
    spéculationranska (français)
    spekulationruotsi (svenska)
    Spekulationsaksa (Deutsch)
    spekulatsioone (luo nimityssivu)viro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ChattopadhyayB2020, KraatilaE2021, LandonB2014, RoineHR2020, VarisE2022

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:spekulaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:spekulaatio.)