Kirjallisuudentutkimus:petrarkismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

petrarkismi

petrarkismi(harvinainen)
Definition italialaisen Francesco Petrarcan (1304-74) runoutta jäljittelevä tyyli, jolle on ominaista pyrkimys muodon täydellisyyteen ja huoliteltuun, vivahteikkaaseen kielenkäyttöön
Explanation Petrarcaa on plagioitu ja jäljitelty jo hänen elinaikanaan ja etenkin hänen kuolemansa jälkeen. Petrarcan soneteilla Canzoniere eli Rime (osa suom. nimellä Sonetteja Lauralle) on ollut huomattava vaikutus eurooppalaisen kansankielisen taiderunouden kehittymiseen 1400-luvun lopusta 1600-luvun alkupuolelle asti. Tämä koski erityisesti sonettimuodon leviämistä eri kielialueille. Petrarkisteja olivat mm. sellaiset runoilijat kuten Michelangelo Buonarroti, Torquato Tasson, Pierre de Ronsard, Lope de Vega, Edmund Spenser ja Shakespeare. Petrarkismin suosiota oli omiaan kasvattamaan se, että arvovaltainen makutuomari Bembo korosti teoksessaan Prose della volgar lingua (1525) Petrarcan ja Boccaccion esikuvallisuutta. Petrarcan tyyliin tukeutui myös 1500-luvulla suosittu blason-runous.

"Antipetrarkismiksi" kutsuttu reaktio petrarkismia vastaan alkoi jo 1500-luvun alussa. Sen tärkein edustaja on firenzeläinen runoilija Francesco Berni (n. 1497 - n. 1535), joka kirjoitti Petrarcan tyyliä parodioivia ylistysrunoja milloin yöastiasta, milloin partahaivenista.

Equivalents

Petrarchismenglanti
Petrarquismoespanja
Petrarchismoitalia
Pétrarquismeranska
petrarkismruotsi
Petrarkismussaksa

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.1.2020: Kirjallisuudentutkimus:petrarkismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:petrarkismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →