Kirjallisuudentutkimus:kova tieteiskirjallisuus

    Tieteen termipankista

    kova tieteiskirjallisuus

    kova tieteiskirjallisuus
    Määritelmä tieteiskirjallisuuden alalaji, jossa korostuvat teknologian, tekniikan ja tieteen teemat sekä luonnontieteellisten faktojen paikkansapitävyys
    Selite

    Termi tuli käyttöön 1950-luvulla tarkoittamaan tieteiskirjallisuutta, joka on kiinnostunut ns. kovista tieteistä eli luonnontieteistä. Termiä on käytetty myös viittaamaan vuosien 1938-1946 muodostaman tieteiskirjallisuuden ns. kultakauden genre-kirjallisuuteen. Nykyisin termi on kuitenkin vakiintunut tarkoittamaan fiktiota, joka rakentuu tunnetun tieteen tai sen varovaisen kehittelyn eli ekstrapoloinnin varaan.


    Luonnehdinnan yksinkertaisuudesta huolimatta määritelmää on ollut vaikea lyödä lukkoon. Tieteiskirjallisuus on ylipäätään kiinnostunut tieteestä, joten kova tieteiskirjallisuus on nähty arvottavana terminä. Joillekin kova tieteiskirjallisuus tarkoittaa ontuvaa juonta, ohuita henkilöhahmoja ja kömpelöä kerrontaa, siis kirjallisten keinojen uhraamista tieteelliselle sisällölle. Toisille se on vaativin tieteiskirjallisuuden laji, jota vasten muu tieteiskirjallisuus on ”pehmeää” eli taipuvainen nojaamaan joko sosiaalitieteisiin tai tieteen sijasta mielikuvitukseen. Maltillisemmat mielipiteet sijoittuvat näiden ääripäiden väliin.


    Kovassa tieteiskirjallisuudessa usein asetetaan tarinan keskiöön tieteellinen ongelma, jota lähestytään tunnetuin teknologisin ja tieteellisin tai niistä selvästi johdettavin menetelmin. Kovaa tieteiskirjallisuutta luonnehtii usein myös objektiivinen, kylmä, ja etääntynyt kertoja, ja se nojaa usein suoraan tieteelliseen retoriikkaan.


    Vaikka kovan tieteiskirjallisuuden määritteleminen on osoittautunut vaikeaksi, tapauskohtaisesti konsensus on ollut helpompi saavuttaa. Kirjailijoista esimerkiksi Hal Clement, Arthur C. Clarke, Larry Niven ja Gregory Benford lasketaan alalajin edustajiin. Muita kovia tieteiskirjailijoita ovat Poul Anderson, Ben Bova, Jerry Pournelle, Charles Sheffield, Octavia Butler, Robert L. Forward, David Brin, Greg Bear ja Joan Slonczewski, Stanislaw Lem sekä esimerkiksi veljekset Arkadi ja Boris Strugatski.

    Erikieliset vastineet

    hard science fictionenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BenfordG1986, HuntingtonJ1986, NichollsP1979, WestfahlG2005

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Kirjallisuudentutkimus:kova tieteiskirjallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kova tieteiskirjallisuus.)