Kirjallisuudentutkimus:karnevaali

    Tieteen termipankista

    karnevaali

    karnevaali
    Määritelmä katolisissa maissa paastoa edeltävä värikäs ja riehakas kansanjuhla; myös muu juhlinta ja ilottelu
    Selite

    Monet karnevaalitavat juontavat germaanien pakanallisista kevätjuhlista tai ovat kreikkalais-roomalaista perua. Karnevaaleihin on usein sisällytetty hetkellisiä tilanteita, joissa hierarkiat, normit ja sanktiot eivät päde. Valtaapitävä auktoriteetti on leikinomaisesti suistettu vallastaan ns. väärän kuninkaan päivänä.

    Mihail Bahtin käsittelee etenkin teoksessaan Tvortšestvo Fransua Rable i narodnaja kultura srednevekovja i renessansa (1965, François Rabelais - keskiajan ja renessanssin nauru) karnevaalihengen eli naurukulttuurin tunkeutumista arkipäivään ja sen vaikutusta kieleen ja kirjallisuuteen. Bahtinin mukaan romaanimuodon juuret löytyvät kansan epävirallisen naurukulttuurin alhaisina pidetyistä muotolajeista. Karnevalistinen, vastakulttuurinen kirjallisuus kyseenalaistaa auktoriteetit ja tarjoaa vaihtoehtoisia ratkaisuja. Varhaisia esimerkkejä kirjallisesta karnevaalista tavataan Bahtinin mukaan antiikin menippolaisista satiireista. Karnevalistinen elementti on mukana myös burleskeissa ja parodioissa.

    Perimmiltään karnevalismi on vapautuksen ja vallankumouksen asialla; ei olekaan ihme että stalinistinen komentotalous viivytti Bahtinin Rabelals-teoksen julkaisemista kolmisenkymmentä vuotta. Umberto Econ mukaan Bahtin onnistuu kansan naurukulttuuria koskevalla teoriallaan rekonstruoimaan tai ainakin korvaamaan Aristoteleen runousopin puuttuvan komediaa käsittelevän osan. Karnevalisointi harvoin todella vaarantaa virallisen valtakulttuurin aseman. Pikemminkin se palvelee varaventtiilinä, jonka kautta vallanpitäjät voivat vaarattomasti antaa hetkellisesti ivata ja parodioida itseään mutta itse asiassa vain vankistavat valtaansa.

    Erikieliset vastineet

    carnivalenglanti (English)
    carnevaleitalia (italiano)
    Karnevalsaksa (Deutsch)
    karnavalvenäjä (русский)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 14.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:karnevaali. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:karnevaali.)