Kirjallisuudentutkimus:flarf
flarf
flarf |
Amerikkalaisten runoilijoiden (mm. Gary Sullivan) sähköpostilistalta alkunsa saaneen Flarf-kollektiivin luoma estetiikka. Sullivanin mukaan flarf tarkoittaa jotain campin tapaista, mutta on tätä kömpelömpää ja enemmän "väärää".
"Klassisessa" flarfissa internetistä etsitään erikoisin tai epätodennäköisin hakusanoin (kuten "rogaine" ja "bunny" tai jo kliseiksi muodostuneet "unicorn" ja "squid") materiaalia. Hakutuloksien avulla voidaan löytää tekstejä myös esimerkiksi keskustelupalstoilta tai mainoksista. Löydöksiä leikellään ja yhdistellään, ja tuloksena syntyy tekstejä, jotka sisältävät usein jonkinlaista amerikkalaiseen tai länsimaiseen elämäntapaan kohdistuvaa kritiikkiä sekä rasismia tai erilaisia nettikeskustelijoiden pakkomielteitä käsitteleviä runoja parodian, dadan, kömpelyyden, kielioppivirheiden ja huonon maun hengessä.
Kirjoitusasultaan ja kieliopillisesti flarf-teksti on tarkoituksellisen huonoa. Tarkoituksena on ravistella runouden konventioita ja kyseenalaistaa sitä, mikä ylipäänsä on sallittua runoudessa ja kuka saa päättää missä raja hyvän ja huonon runon välillä kulkee. Myös runoilijuuden käsite haastetaan, koska tekstinpätkät ovat usein lähtöisin muiden kirjoituksista. Flarf on siis hyvin yhteisöllinen runouden muoto.
Erikieliset vastineet
flarf | englanti (English) |
Lähikäsitteet
- hakukonerunous (yläkäsite)
Käytetyt lähteet
Blomberg&Tavi&Manninen2004, GardnerD2014, SullivanG2011, Kirjasampo, Poetry Foundation/flarf, ViljanenT2007
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:flarf. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:flarf.)