Kirjallisuudentutkimus:epistola

    Tieteen termipankista

    epistola

    epistola (vanhentunut)
    Määritelmä 1) tyyliltään kirjallinen ja jo alun perinkin julkaistavaksi tarkoitettu kirje, joka on laadittu usein opettavassa tarkoituksessa ja osoitettu ystävälle tai suosijalle
    2) Uuden testamentin kirjeiden nimi
    Selite

    Epistola voi olla runo- tai proosamuotoinen, ja sekä kirjeen lähettäjä että vastaanottaja voivat olla fiktiivisiä. Epistoloita on erotettu kahta päälajia:

    1) moraalisia tai filosofisia kysymyksiä koskevat (esim. Horatiuksen Epistulae, 20 eKr.),
    2) romanttisia tai sentimentaalisia aiheita käsittelevät (esim. Ovidiuksen Heroides, n. 10 jKr.).
    Jälkimmäinen laji oli keskiaikana yleisempi ja vaikutti hovirakkautta koskeneiden käsitysten muotoutumiseen. Renessanssista lähtien ensin mainittu oli suositumpi. Esimerkiksi Francesco Petrarca, Ludovico Ariosto ja Nicolas Boileau-Despréaux ovat tunnettuja epistoloistaan. Myös Alexander Pope käyttää kirjemuotoa teoksissaan An Essay on Man (1733-34) ja An Epistle to Dr. Arbuthnot (1735). Carl Michael Bellmanin pääteoksen Fredmans epistlar (1790, Fredmanin epistoloita) pontimena oli halu pilailla Uuden testamentin Paavalin kirjeiden kustannuksella. Uudempi kirjallisuus ei ole suosinut runomuotoista epistolaa, joka on saanut tehdä tietä mm. kirjeromaanille.
    Lisätiedot Kreikan epistole ja latinan epistula=kirje

    Erikieliset vastineet

    epistleenglanti (English)
    épîtreranska (français)
    epistelruotsi (svenska)
    Epistelsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, OjalaA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:epistola. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:epistola.)