Kielitiede:indefiniittisyys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

indefiniittisyys | epämääräisyys

indefiniittisyys
epämääräisyys
Definition substantiivilauseke, jonka tarkoitetta kuulijan tai lukijan ei puhetilanteessa edellytetä tunnistavan
Explanation NP:n indefiniittisellä spesieksellä osoitetaan puheena oleva olio tuntemattomaksi tai muuten epämääräiseksi. Lauseke viittaa esimerkiksi ryhmän tarkentamattomaan jäseneen, mitä ilmaistaan useissa kielissä epämääräisellä artikkelilla: ranskassa un homme, ruotsissa en människa, englannissa a person. Suomessa indefiniittistä spesiestä ilmaistaan esim. subjektin partitiivisijalla ja verbinjälkeisyydellä: Maljakossa on kukkia (epämääräinen) vs. Kukat ovat maljakossa (määräinen). Indefiniittisiä ovat suomessa esim. pronominit eräs, jokin ja muu, joiden tarkoite jätetään puhetilanteessa pitkälti avoimeksi.
Additional Information VISK2008: Lausekkeen voi osoittaa indefiniittiseksi käyttämällä mm. indefiniittistä kvanttoripronominia, esim. joku ~ eräs ~ yks(i) mies, tai proadjektiivia, mutta yleensä indefiniittisyys on tulkinnan varassa. Ellei toisin osoiteta, eksistentiaali- ja omistuslauseen verbinjälkeinen NP tulkitaan yleensä indefiniittiseksi, esim. Meillä on uusi tietokone. (» § 1409–.) Ks. myös spesifinen indefiniittisyys ja kvantitatiivinen epämääräisyys.

Equivalents

indefinitenessenglanti

Related Concepts

Sources

NoreenA1904-, VilkunaM1992, KFT1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.6.2020: Kielitiede:indefiniittisyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:indefiniittisyys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →