Kielitiede:indefiniittisyys

    Tieteen termipankista

    indefiniittisyys | epämääräisyys

    indefiniittisyys
    epämääräisyys
    Määritelmä substantiivilauseke, jonka tarkoitetta kuulijan tai lukijan ei puhetilanteessa edellytetä tunnistavan
    Selite NP:n indefiniittisellä spesieksellä osoitetaan puheena oleva olio tuntemattomaksi tai muuten epämääräiseksi. Lauseke viittaa esimerkiksi ryhmän tarkentamattomaan jäseneen, mitä ilmaistaan useissa kielissä epämääräisellä artikkelilla: ranskassa un homme, ruotsissa en människa, englannissa a person. Suomessa indefiniittistä spesiestä ilmaistaan esim. subjektin partitiivisijalla ja verbinjälkeisyydellä: Maljakossa on kukkia (epämääräinen) vs. Kukat ovat maljakossa (määräinen). Indefiniittisiä ovat suomessa esim. pronominit eräs, jokin ja muu, joiden tarkoite jätetään puhetilanteessa pitkälti avoimeksi.
    Lisätiedot VISK2008: Lausekkeen voi osoittaa indefiniittiseksi käyttämällä mm. indefiniittistä kvanttoripronominia, esim. joku ~ eräs ~ yks(i) mies, tai proadjektiivia, mutta yleensä indefiniittisyys on tulkinnan varassa. Ellei toisin osoiteta, eksistentiaali- ja omistuslauseen verbinjälkeinen NP tulkitaan yleensä indefiniittiseksi, esim. Meillä on uusi tietokone. (» § 1409–.) Ks. myös spesifinen indefiniittisyys ja kvantitatiivinen epämääräisyys.

    Erikieliset vastineet

    indefinitenessenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    NoreenA1904-, VilkunaM1992, KFT1993

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Kielitiede:indefiniittisyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:indefiniittisyys.)