Kielitiede:elollisuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

elollisuus

elollisuus
Määritelmä nominien semanttinen piirre ja usein kieliopillinenkin kategoria tai piirre, joka luokittelee ne esimerkiksi tarkoitteensa liikkumis- tai tuntemiskyvyn, tietoisuuden tai ihmisenkaltaisuuden mukaan
Selite Kun elollisuudella on kieliopillista (eikä vain semanttista) merkitystä, elollisuudeltaan eroavat nominit käyttäytyvät kieliopillisesti eri tavoin ainakin joissain rakenteissa. Tälloin elollisuuden piirre voi olla syntaktisesti tai morfologisesti merkitty: se kieliopillistuu herkästi esim. taivutusmuodoiksi.
Esimerkiksi bantukielissä erilaiset eläimiä ja ihmisiä tarkoittavat sanat voivat kuulua useisiin eri substantiiviluokkiin. Niiden kanssa kongruoivien sanojen konkordiliitteet määräytyvät kuitenkin joissakin bantukielissä pääosin elollisten substantiiviluokkien (1/2) mukaan. Muiden sanojen (kasvit, elottomat ja abstraktit) kanssa käytetään kunkin sanan luokan mukaisia konkordeja.
Lisätiedot Elollisuus ilmenee kielessä usein asteittaisena piirteenä eikä dualistisena kategoriana, jossa elollinen on elottoman vastakohta. Usein se kietoutuu yhteen kieliopillisen persoonan asteikon kanssa: "elollisimpia" eli hierarkian yläpäässä ovat 1. ja 2. persoonan muodot ja yleensä ihmiseen viittaavat nominit.

Vieraskieliset vastineet

džiidibaSuomen romanikieli
animacyenglanti
animatenessenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

ComrieB1981, SilversteinM1981, KarlssonF2004

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kielitiede:elollisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:elollisuus.)