Kielitiede:ellipsi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ellipsi

ellipsi
Definition sanojen tai lausekkeiden toistamattomuuteen perustuva puheen rakentamisen keino
Explanation 1)Yhdyssanan tai -nimen osan ellipsi voi aiheuttaa merkityksen diakronisen siirtymän esimerkiksi seuraavasti: ruttotauti > rutto. 2) Ellipsi toimii yhdyslauseiden osia kytkevänä sidoskeinona: Matti juoksee nopeammin kuin Pekka _; Strategia määrää, kuinka teksti alkaa ja _ loppuu; Matti kävi tänään uimassa mutta eilen ei _, 3) Dialogissa: Mistä saa nakkeja?_ kioskista.
Additional Information
VISK2008 Ellipsi on sanojen tai lausekkeiden toistamattomuuteen perustuva tekstinrakentamisen keino: peräkkäisissä lauseissa jätetään ilmaisematta aines, joka on vieruslauseen vastaavassa kohdassa pantu ilmi. Tätä kuvaa seuraavissa esimerkeissä viivalla osoitettu aukko: Tyttö joi mehua ja __ lähti kouluun, Ystäväni poltti aina tupakan kun __ kaipasi jotain piristystä, Tyttö on 3- ja poika __ 5-vuotias. Ellipsityyppejä ovat mm. nominaalinen ellipsi ja verbiosan ellipsi. Tavallisinta ja monipuolisinta ellipsi on rinnasteisissa lauseissa, mutta monet tyypit ovat mahdollisia myös alisteisissa. (» § 1177–.)
NTT1974: paikannimistä puheen ollen: nimien lyheneminen yhdellä tai useammalla nimielementillä, esim. Peltoinkylä > Peltoi, Salastensaari > Salasti, Kolmisoppinen > Soppinen.

Equivalents

ellipsosSuomen romanikieli
ellip (luo nimityssivu)englanti
ellipsruotsi

Related Concepts

Sources

KFT1993, VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.08.2019: Kielitiede:ellipsi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:ellipsi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →